Søk i denne bloggen

fredag 14. februar 2014

Braisert stangselleri med entrecôte og fylte potetskinn

Det er ikke mye som er i sesong for tiden, men stangsellerien er fin og sprø og lysegrønn selv på denne tiden av året. Det må utnyttes, og jeg ønsket å skape et deilig måltid rundt stangsellerien. Jeg valgte å braisere sellerien, og serverte entrecôte og poteter til. Kjøttet ble marinert i en grillsaus og helstekt på lav temperatur. Potene ble først kokt. Skinnet ble så frityrstekt, og innmaten gjort om til en nydelig stappe. Herremåltid!

Braisert stangselleri til 4 personer:
1 bunt stangselleri
2 ss smør
litt sitronsaft
2 ss hakket fersk bladpersille
salt og pepper
extra virgin olivenolje

Rens og vask stangsellerien. Skjær i stykker på ca 5-8 cm. Er det blader på toppen av stengene skjæres de av, vaskes og finhakkes. Legg til side og bruk som garnityr på retten ved å strø over rett før servering.

Smelt smør i en stekepanne og stek sellerien på middels varme. Unngå at smøret blir brunt. Tilsett en skvett sitronsaft og litt vann. Ha på litt salt og nykvernet svart pepper. Dekk til og la selleriene braisere under lokk på svak varme til de er gjennomstekte. Tar ca 15-20 minutter. Hell over noen dråper god extra virgin olivenolje før servering og dryss over hakket persille.

Marinert entrecôte til 4 personer:
Beregn ca 800 g kjøtt. Man kan enten bruke skivet entrecôte som stekes i pannen, eller man kan helsteke entrecôte i stekeovnen. Jeg valgte å langtidssteke entrecôten på 75 grader i ovn til steketermometeret viste en kjernetemperatur på 55 grader. La kjøttet hvile ca 15-20 min før det skjæres i skiver.

Til grillmarinade trengs:
1 dl eplecidereddik
1 dl eplejus
2 ss Worcestershiresaus
1 ss søt soyasaus
1 ss margarin
2 ss brunt sukker
1 løk, grovhakket
saften av 1/2 sitron
1/2 ts malt nellik
3 laurbærblader
3 fedd hvitløk, revet
1 ts sennepsfrø
1-2 ts tabasco
1/2 ts salt
1 ts tørket oregano
1 /2 ts tørket timian
1/2 ts hvit pepper
knivsodd kajennepepper

Bland alle ingrediensene sammen og kok opp. La koke til løken er mør. Avkjøl til romtemperatur, og la kjøttet marinere i sausen i 4 timer. Pensle gjerne med marinaden under steking.

Fylte potetskinn
Beregn 2-4 poteter pr person, avhengig av størrelsen på potetene. I tillegg trengs:
1-2 ss smør
matfløte
salt og hvit pepper
malt muskatnøtt

Bruk poteter med noenlunde lik størrelse. Vask potene og kok dem med skallet på. Avkjøl dem litt. Skjær potene i to på langs. Skrap utav innmaten og ha i en kasserolle. Skallet legges til sides. Mos all innmaten sammen med smør og passe mengde matfløte til man får en fin og jevn stappe. Varm opp, og smak til med salt, pepper og muskat.

Potetskallene eller -skinnene friteres i matolje på 180 grader til de er sprøe. La renne av på kjøkkenpapir og strø over flaksalt. Server skinnene fylt med potetstappe.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar