Søk i denne bloggen

torsdag 20. februar 2014

Multekremostekaker

Som dessert på nyttårsaften lagde jeg disse herlige porsjonsostekakene med multer i ostekremen. Jeg er nok litt utenfor høysesongen for multer med dette innlegget. Man finner ikke så mye multer i butikkene for tiden, og multekrem er en typisk juledessert. Så jeg kommer nok til å trekke denne oppskriften frem igjen når det nærmer seg jul. Men det er vel allikevel stor sannsynlighet for at det finnes mye multer i fryserne eller multesyltetøy i skapene i de tusen hjem akkurat i dag. Så hvis noen ønsker å utnytte disse gullbærene på en fantastisk måte, så er denne desserten å anbefale.

Ostekakene er laget som porsjonskaker. På velutstyrte kjøkken finnes fine små stålformer som både bunn og ostekrem kan lages i. Jeg syntes det ble for kostbart å kjøpe inn seks slike, og et veldig godt alternativ ble å bruke tomme 1/2-liter brusflaske. Bruk de som er helt rette og ikke svinger inn på midten. Man får da to former pr flaske. Formene er ca 5 cm i diameter

Kjeksbunn til 6 porsjoner:
200 g pepperkaker
150 g smør

I stedet for pepperkaker kan man bruke Digestivekjeks og tilsette typiske pepperkakekrydder som nellik, ingefær og kanel.

Knus kjeksene, og smelt smøret. Bland godt sammen og fordel i formene. Bunnen skal være ca 1 cm høy. Sett kaldt til bunnen har stivnet.


Ostekrem med multer:
3 plater gelatin
200 g kremost
1,5 dl kremfløte
1 dl melis
1 ts vaniljesukker
3 store ss multesyltetøy + 6 teskjeer til servering

Legg platene med gelatin i bløt i kaldt vann i 5-7 minutter. Pisk kremfløte og melis halvstiv. Rør inn ostekrem og vaniljesukker. Bland i 3 store spiseskjeer multesyltetøy.

Klem vannet av gelatinplatene og smelt dem i ørlite kokende vann eller i mikrobølgeovn. Gelatinen bør avkjøles til under 40 grader før den has i ostekremen. Hell gelatin i en tynn stråle i ostekremen mens man rører hele tiden. Fordel ostemassen over kjeksbunnen og avkjøl i minst 4 timer.

Ta ostekakene ut av kjøleskapet i god tid før servering slik at de rekker å bli romtempererte. Server med ca 1 teskje multesyltetøy på toppen. Jeg lagde også noen sirkler av brent sukker til pynt.

  


Håper det frister!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar