Søk i denne bloggen

mandag 27. mai 2013

Stekt fisk med jordskokk og asparges


Ingenting er mer luksus enn å få ferske, økologiske varer, hentet fra åkeren mens man står og venter. I går var jeg på Storegarden på Ask og fikk fersk asparges, jordskokk og egg. Ingen sprøytemidler og mye smak. Dette måtte det blir festmåltid av. Fisken kom fra fryseren, men var bare noen timer gammel før den havnet der. Selvfisket. Jeg brukte lyr, men her kan man bruke det man har av og har lyst på både av hvit og rød fisk.

Chips av jordskokk er helt fantastisk, og veldig avhengighetsskapende. Har man tid burde man lage en svær skål til gjestene. Garanterer at den hadde forsvunnet på kort tid. Å beregne 1-2 jordskokk pr person blir mye chips til denne retten, men tro meg, det er ikke noe problem.

Potet- og jordskokkpuré:
500 g poteter
500 g jordskokk
1 ss smør
2 ss hakket gressløk
1-2 dl fløte eller fløtemelk
salt og pepper

Skrell poteter og jordskokk og skjær i mindre biter. Jordskokken kokes raskere enn poteten, så ha dem ca halvparten så små som potetbitene. Kok møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet. Mos potet og jordskokk sammen med smør. Om man ønsker en helt jevn puré må man bruke stavmikser. Jeg liker pureen med litt biter i.

Bland i gressløk og spe med fløte eller fløtemelk. Ikke ta for mye i om gangen, da kan den bli for tynn. Smak til slutt til med salt og pepper, både svart og hvit, liker jeg.

Jordskokkchips:
Ca 1-2 jordskokk pr person. Denne chipsen blir man avhengig av, så pass på å lage nok.
Skrubb jordskokken grundig. Skjær bort små knoller. Trenger ikke skrelle den. Skjær skokken i tynne skiver, bruk helst en mandolin.

Bruk nøytal olje, og varm den opp i en tykkbunnet panne eller frityrgryte. Varm oljen til 180 grader. Ha i litt og litt jordskokk om gangen. La fritere til de så vidt begynner å skifte farge. Ta ut av oljen umiddelbart (bruk en hullsleiv), og spre utover litt kjøkkenpapir. Når chipsen er avkjølt og tørr kan den has i en skål. Strø på litt fint salt.Asparges:
Ca 400 g fersk asparges. Knekk av den nederste trevlete delen på stilken.
Når man bruker så tynn og fersk asparges som dette trenger den ikke koke i det hele tatt. Jeg varmet den bare ved å la den dampe på rist i 1 minutt. Litt tykkere asparges kan få 2-3 minutter.

Stekt fisk:
4 stykker fisk a 160 gram.
Ha godt med grovt salt på fisken, og la ligge i ca 20 min. Skyll av og tørk fisken godt. Varm olje i en stekepanne. Stek fisken først med skinnsiden ned i 4-6 minutter (avhengig av tykkelsen på fisken). Ha så litt smør i pannen og snu fiskestykkene. Stek videre i 3-4 minutter til den er akkurat gjennomstekt. La fiskestykkene hvile noen minutter før servering. Eggene ble forøvrig til en nydelig omelett dagen etter:
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar