Søk i denne bloggen

fredag 4. januar 2013

Sellerirotsuppe med krutonger, kjaks og blåmuggost


Aller først: hva er kjaks? Jeg hadde aldri hørt om det før min far begynte å bruke det om tilbehøret de alltid serverer til biff. Hvor han har det fra vet jeg ikke, men en kjapp runde på internett forteller meg at verbet kjaks betyr å klippe eller å hakke. Altså forstår jeg det slik at kjaks er hakkede ingredienser som er blandet sammen. Det kan stemme.

Kjaks slik jeg har pleid å få det til biffen består av hakket løk, sopp og bacon, godt stekt og blandet sammen. Kjakset her er litt annerledes ved at jeg bruker selleri istedet for løk, og at sellerien fremdeles er deilig sprø ved servering. Veldig godt i den silkemyke suppen.

Hjemmelagde krutonger er undervurdert. Lages altfor lite. Tenk på alle de tørre skalkene som kunne ha blitt salte, sprøe krutonger? Ja ja, skal gjøre det mye oftere heretter.

Når det gjelder blåmuggosten i denne suppen anbefaler jeg Selbu BLÅ fra Tine. Den er mild, og gir suppen et løft. Jeg prøvde en litt sterkere blåmuggost også, men den tok overhånd og ble for bitter i suppen. Bruk en mild en!


Sellerirotsuppe til 4 personer:
1 sellerirot 5-600 g
1 løk
1 fedd hvitløk
2 buljongterninger (valgfritt)
1 liter kokende vann
1 dl matfløte
1 ss eplecidereddik

Skrell sellerirot og skjær i terninger på ca 2 cm. Skrell og hakk løk og hvitløk. Stek løk, hvitløk og sellerirot i i olivenolje på middels varme i ca 5-10 min. Ha i kokende vann og buljong, og la koke noen minutter. Ha i matfløte og la koke til selleriroten er mør, ca 10 minutter.

Ta bort fra varmen, miks suppen glatt med en stavmikser. Smak til med eplecidereddik og salt.

Krutonger:
3 skiver brød
1-2 ss olje
1 ts maldonsalt

Bruk hvilket som helst brød, gjerne grovt til hverdags. Skjær brødet i små terninger, og bland med olje og salt. Sett i forvarmet ovn på 225 grader. Etter ca 3-4 minutter må man vende krutongene. Stek videre til de er gyldne, ca 3 minutter til.

Kjaks:
300 g sopp
150 g bacon
1 stangselleri
svart pepper

Skjær sopp og bacon i små staver. Skjær selleri i tynne skiver. Stek bacon på sterk varme til det begynner å bli sprøtt. Tilsett sopp og stek til den begynner å bli brun, ca 5 min. Ha til slutt i sellerirot og stek videre i ca 2 min. Pepre med nykvernet, svart pepper

Server suppen med krutonger og kjaks ved siden av slik at man kan ta så mye man ønsker selv. Tynne skiver blåmuggost smeltes i suppeskålen etter at den er servert.Inspirert av Tara Smak nr. 7 nov/des 2012, side 52

2 kommentarer:

  1. Løk, bacon og sopp heter vel duxelles på"fint" tror jeg. Men dette høres jo også innmari godt ut, da :-)

    SvarSlett
  2. Det er godt mulig! Høres i hvert fall finere ut :-)

    SvarSlett