Søk i denne bloggen

mandag 21. januar 2013

Cecilies kake


I 40 års-dag til en god venninne må jeg lage en god kake. I mangel på et bedre navn på denne ble det Cecilies kake, og den representerer henne ganske godt også. Den har fem lag, og Cecilie er utvilsomt en person med flere ferdigheter. Den er pen utenpå, og med en frisk og oppkvikkende grønnfarge på pæregeleen, slik som Cecilie også er full av sprellende overraskelser.

Har hatt lyst å lage en slik kake lenge, og opprinnelig kunne jeg tenke meg å lage individuelle porsjonskaker av de samme komponentene. Det må jeg gjøre en gang det maks er 10 gjester, og 60. Kaken består av en nøttebunn av hasselnøtter, et lag gelé av bringebær, et lag gelé av pære, sjokolademousse og sprøtt strø på toppen. Til slutt ble den pyntet med sjokoladekrem.

Nøttebunn:
3 eggehviter
115 g malte hasselnøtter
115 g melis

Bland malte hasselnøtter med melis. Stivpisk eggehviter og skjær forsiktig i nøtter og melis. Ha i en smurt form, og stek i forvarmet ovn på 165 grader i ca 30-35 min. Avkjøl på rist.

Til høyre: miniversjonen til barnevakten

Bringebærgelé:
Ca 500 g bringebær
150 g sukker
1 ss tykk balsamico
saften av 1 sitron
5 plater gelatin

Kjør bringebær og sukker i en hurtigmikser til en jevn saus. Ha sausen gjennom en sikt for å fjerne steinene. Bland i saften av 1 sitron. Legg platene med gelatin til bløt i kaldt vann i 5 min. Løs gelatinen opp i 1/2 dl kokende vann. Hell gelatin i bringebærsausen i en tynn stråle mens man rører hele tiden. Når  nøttebunnen er helt avkjølt helles bringebærgelé over. Sett kaldt til geleen er stivnet.


Pæregele:
Ca 1,5 kg modne pærer
1 vaniljestang
Ca 50-100 g sukker
5 plater gelatin
grønn matfarge (valgfritt)

Bruk godt modne pærer. Jo mykere pærene er dess mindre sukker trenger man fordi pærer blir naturlig veldig søte. Skrell pærene og skjær i mindre stykker. Ha i en kasserolle sammen med litt vann i bunnen. Skrap frøene utav vaniljestangen og ha i sammen med pæren. Legg stangen til sides til toppingen. Kok opp og la koke til pærene er møre. Mos dem gjerne litt hvis de ikke kokes helt til mos (kommer an på hvor modne de er). Smak til med sukker. Bruk også gjerne litt matfarge hvis man ønsker en god farge på pæren. Avkjøl pæremosen.

Legg platene med gelatin til bløt i kaldt vann i 5 min. Løs gelatinen opp i 1/2 dl kokende vann. Hell gelatin i pæremosen i en tynn stråle mens man rører hele tiden. Når bringebærgeleen er stivnet helles pæregelé over. Sett kaldt til geleen er stivnet.


Sjokolademousse:
200 g 70 % sjokolade
1/2 dl sterk kaffe
2 egg
1,5 dl kremfløte
2,5 ss sukker

Smelt sjokoladen over vannbad iblandet kaffen. Sett til sides. Pisk kremfløte halvstiv. Del eggene. Pisk plommene med 1 ss sukker til lys eggedosis. Pisk hvitene stive med 1,5 ss sukker. Bland den smeltede sjokoladen først med eggedosis, så med kremen, og til slutt skjæres eggehvitene i blandingen. Når pæregeleen er helt stiv helles sjokolademousse over. Sett kaldt til den er stivnet.


Sprø topping
Toppingen består av alt som er sprøtt og godt. Vaniljestangen tørkes i ovn på 50 grader i 4-5 timer. Strø gjerne litt melis over i forkant. Den kan også bare ligge ute på benken noen dager for å tørke. Skjær den i mindre stykker når de er tørre og harde.

Nøttekrokan lages av 50 g sukker og 1 ss sirup som smeltes i en tykkbunnet panne. Når blandingen har fått en fin brunfarge has i 50 g grovmalte hasselnøtter. Hell utover bakepapir og avkjøl. Når krokanen er helt kald og hard has den i en hurtigmikser.


Sammen med krokanen i mikseren kjøres også tørket vaniljestang, en liten håndfull kaffebønner og en håndfull frysetørkede bringebær. Ikke finmal blandingen, den skal være litt grov. Når sjokolademoussen er stivnet drysses sprø topping over det hele.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar