Søk i denne bloggen

søndag 27. januar 2013

Salma med saus av Hardangersider


Til gjestene som var på besøk i helgen hadde jeg lyst å lage en forrett med hovedkomponenter fra Vestlandet. Salmaen er fra Bømlo, en skikkelig vestlandsstolthet. I stedet for den tradisjonelle champagnesausen valgte jeg heller saus med tørr, sprudlene Hardangersider. Ramsløkpureen er også fra Hardanger, og hestebønner dyrkes i Rogaland. Rugbrødet er ikke en typisk vestlandsingrediens, men det er så godt sammen med laks at jeg bare måtte. Retten består av en del komponenter, men er allikevel ikke mer komplisert enn at den lages til 8 på ca ½ time.

Saus av Hardangersider (til 8 porsjoner):
1 sjalottløk
2,5 + 0,5 dl Hardangersider, tørr
2 dl fløte
½ ts salt
hvit pepper

Finhakk sjalottløk og kok opp sammen med 2,5 dl tørr Hardangersider. La redusere til ca halvparten. Ha i fløte, kok opp og la redusere igjen til ca halvparten. Sil av løken, og smak til med salt og pepper. Rett før servering has i siste halve desiliter med sider. Ikke la sausen koke etter dette.

Hestebønner kokes i ca 3 min og skylles så i kaldt vann. Ta bort belgen som bønnene ligger i. Smelt litt smør i en panne og fres bønnene noen minutter før servering.

Sprø rugbrødskiver: Skjær millimetertynne skiver av et godt, dansk rugbrød. Smelt smør i en panne og stek skivene sprøe på begge sider.

Salma:
Skjær fisken i tynne skiver og dander på tallerken. Forvarm steikeovnen på 175 grader, gjerne varmluft. Sett tallerkenene med fisken i ovnen i ca 4-5 min til fisken er blitt akkurat lunken. Ta ut og strø flaksalt over fisken. Legg to små skjeer ramsløkpuré ved siden av fisken. Legg hestebønner på tallerken og hell ca 2 ss varm saus over. Server med rugbrødet ved siden av. Resten av sausen settes på borden for påfyll. Server gjerne litt ekstra brød som ikke er stekt slik at man kan få med all sausen. Det trengs!

Ser litt ut som stjerner slik de ble servert! Sjøstjerner...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar