Søk i denne bloggen

torsdag 16. august 2012

Smørbrød og kake til 1. skoledag


Når man har to nye skolebarn på samme dag må det feires! Tvillingene begynte i 1. klasse i dag samtidig som lillesøster fikk begynne på ny avdeling med de største barna i barnehagen. Da inviteres beste- og oldeforeldre på lunsj med smørbrød og kake. Smørbrødene var ikke særlig barnevennlige, så de fikk i stedet vanlige skiver med servelatpølse på, og som de fikk stikke ut med hjerteformer eller ninjafigurer. Strålende fornøyde både store og små.

På smørbrødlisten i dag fant man:
- Rekesmørbrød med majones og sitron
- Smørbrød med leverpostei og sikorimarmelade
- Smørbrød med salami og appelsinsyltede rødbeter
- Smørbrød med Jørnsbergost og stikkelsbærgelé med anis

Rekesmørbrødet er det enkleste i dag, og besto bare av et høyt tårn med reker og en sitronsive på toppen. Majones ble servert ved siden av slik at man kunne velge mengde etter eget ønske.

Leverposteien ble servert med en deilig klatt sikorimarmelade på toppen, en marmelade som både er søt, syrlig og ørlite bitter. Den er kjøpt i Belgia og passer til både leverpostei, vilt og ost.

Salamismørbrødet ble toppet med appelsinsyltede røbeter. Rødbetene ble først kokt så vidt møre med skallet på. Hell på isvann for å avbryte kokingen. Så koker man opp laken med 2 deler appelsinjus og 1 del vann. Jeg smakte så til med sukker og hvitvinseddik. Rødbeter ble skrelt og skjært i terninger. Hell over laken og la trekke noen timer. Disse rødbetene står seg ca en uke i kjøleskap.

Siste mann ut er smørbrød med Jørnsbergost, en lokal ost produsert i Fana, servert med stikkelsbærgele med anis:

500 g stikkelsbær
ca 2/3 dl vann
5 ss sukker
1 1/2 ts fruktpektin
1 stjerneanis

Trekk bærne med vannet på svak varme i 15-20 min sammen med 1 hel stjerneanis. Sil av frø og skall (hvis man ønsker kan man la noen frø være igjen i geleen). Kok væsken opp igjen og ha i sukker og pektin. Rør til alt sukkeret er oppløst. Hell på rene, varme glass.


En ekte barnelunsj inkluderer en ekte barnekake. Denne kaken er dekorert med sukkerpapir fra Wilton. Jeg har fått det tilsendt fra USA, men ikke umulig at det er å finne i diverse nettbutikker med kakeutstyr. Ellers er kaken en ekte restekake. Den består av avskjær fra sukkerbunn blandet med sjokoladekrem fra fryseren og litt bringebærsaus som jeg hadde i en annen kake tidligere i uken.

Kakeavskjær brytes i mindre biter. Hell over ca 1 dl Farris eller annen væske for unngå at kaken blir for tørr. Bland godt med sjokoladekrem (eller annen krem) og bringebærsaus. Jeg blandet også i en kopp kokos. Blandingen ble trykket sammen i en kakeform og satt i kjøleskapet i minst to timer eller natten over.

Vaniljesmørkrem:
100 g romtemperert smør
100 g romtemperert margarin
500 g melis
1 ts vaniljesukker eller -ekstrakt

Rør smøret mykt og tilsett vanilje. Ha i melis i flere omganger og rør kremen lys og luftig.

Ha kaken på et fat og smør krem både på toppen og rundt kanten. Pynt etter hjertens lyst, bare litt kakestrø på toppen gjør seg!


  

En fin 1. skoledag er over og begge to gledet seg til både skole og SFO i morgen igjen.1 kommentar:

  1. Hærlighet for ein deilig lunsj!
    Og takk for at du minnet meg på Jørnsberg osten, lenge siden vi har vert i Bergen og hatt muligheten å kjøpe! Men nå står den på to do listen til neste gang!
    Flott blogg du har!

    SvarSlett