Søk i denne bloggen

søndag 26. august 2012

Oldemors konfektkaker

Oldemor er egentlig min farmor, men etter at jeg fikk barn selv er hun bare oldemor. Hun bodde 20 meter fra meg der jeg vokste opp, og bor nå en halv kilometer fra oss og sine oldebarn. Vi ser henne derfor mye, noe både hun og oldebarna setter pris på. Jeg har fått mye matinspirasjon og opplæring fra henne gjennom oppveksten, og spesielt flink var hun med kaker og bakst. Jeg skiver var, for nå, i en alder av 84 og med dårlige bein, orker hun ikke stå så mye i kjøkkenet lenger. Vel, da lager jeg litt kjeks og kaker til henne i stedet.

Oppskriften på konfektkakene kommer fra henne, og disse lagde hun uansett anledning: bursdag, jul eller andre sammenkomster. Spesielt da mine tre kusiner kom på besøk måtte hun lage disse, og helst trippel porsjon. De spiste ikke mye annet. I ett besøk klarte min kusine Silje å spise 12 stykker, hvis jeg ikke husker feil. Hun var da et sted i tenårene og tynn som en strek. Aner ikke hvor hun gjorde av dem!

Min anledning denne gangen var siste dag i barnehagen for tvillingene. Jeg markerer jo alt med mat, og lagde en stor porsjon kaker. Kakene ble puttet i den største matboksen jeg hadde, og tvillingene tok dem med for å dele med alle i barnehagen siste dagen. Jeg lagde dem derfor ikke så store, for å passe perfekt til små barnehender. I tillegg er dette favorittkjeksene til min mann, så på siste brettet jeg stekte lagde jeg store kaker bare til ham. De varte i nøyaktig 2 dager!

Til ca 60 små eller 30 store kaker:
200 g smør eller margarin
150 g hvitt sukker
150 g brunt sukker
2 egg
300 g hvetemel
1 ts bakepulver
50 mandler
100 g mørk sjokolade

Grovhakk mandler og sjokolade. Forvarm ovnen til 200 grader.

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg og siktet hvetemel som er blandet med bakepulver. Bland i mandler og sjokolade.

Sett kakene med en skje på bakepapir. Ha litt avstand siden de flyter ut under steking. Små kaker ble stekt 7 minutter, mens store trengte 10. La kakene avkjøle litt på platen før de flyttes over på rist. Kakene blir deilige og seige med nydelige, smeltede sjokoladebiter.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar