Søk i denne bloggen

søndag 1. juli 2012

Kaffeis med sjokoladecrunch


Mmmmmmmmm, en skikkelig deilig, kald kaffeis er ikke å forakte på varme sommerdager. Ikke at vi skal skryte på oss noen sommer her på Vestlandet den første dagen i juli, men isen god is har i i hvert fall.

Når jeg lager kaffeis eller kaffekrem liker jeg best å bruke ekte malt kaffe, det gir den beste kaffesmaken. Den kan allikevel gjøre en ellers så silkemyk is litt kornete, så derfor viktig å servere noe crunchy til slik at man ikke merker kornene. Alternativet er å bruke pulverkaffe i stedet for malt kaffe, men på samme måte som en ekte kaffe smaker bedre enn pulverkaffe, så smaker isen med ekte kaffe også bedre, synes jeg.

Kaffeis:
6 eggeplommer
6 dl matfløte eller fløtemelk
150 g sukker
1 ss finmalt espressokaffe eller pulverkaffe
1 ss vaniljeekstrakt (man kan også bruke vaniljesukker, men den blandes da med det vanlige sukkeret)
2 ss kokende vann

Bland kaffepulver, vaniljeekstrakt og kokende vann i en skål og la trekke. Varm fløten til kokepunktet, og sett til sides. Pisk eggeplommer med sukker til lys og luftig eggedosis. Hell den varme fløten i eggedosisen i en tynn stråle mens man rører hele tiden. Hell alt tilbake i pannen og varm forsiktig opp under stadig omrøring. Varm opp til blandingen tykner. Ha i kaffeblandingen og la avkjøle. Bør stå kaldt i minst to timer, og gjerne et døgn.


Når blandingen er avkjølt og har hvilt haes den i en ismaskin eller settes den i fryseres. Har man ikke ismaskin bør man røre i isen hver halvtime så lenge det er mulig.

Sjokoladecrunch:
100 g mykt smør
100 g malte mandler
100 g brunt sukker
en klype salt
90 g hvetemel
15 g kakaopulver

Bland alle ingrediensene sammen til en fleksibel deig. Kjevle deigen ut på en bakeplate med bakepapir til den er jevnt over 1/2 cm tykk. Bak i forvarmet ovn på 150 grader i 10 min. Ta ut av ovnen og legg kaken med bakepapir på rist for å avkjøle og bli hard. Knus kaken til en deilig crunch!

Ha is i pene glass, dryss over sjokoladecrunch og ha en god klatt med pisket krem på toppen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar