Søk i denne bloggen

lørdag 26. februar 2011

Gumbo med kylling og pølse

Gumbo er en cajunklassiker som var mye enklere å lage enn hva jeg trodde, og som har den unike cajunsmaken av hvitløk og urter. Jeg var heldig og fant andouillepølser hos en kjøtthandler her i byen, men man kan like gjerne bruke gode kjøttpølser med f. eks. chili. Det er den røkte pølsesmaken som er viktig i retten, og som passer så godt til den milde kyllingen.

 

Til 4 personer

3 kyllingfileter i store biter
3-4 kjøttpølser (helst andouille)
3 ts cajunkrydder, se link
40 g smør eller olje
2 ss hvetemel
1 stor grønn paprika
1 stor løk
3 stenger selleri
Vann og buljongterninger
2 laurbærblader
1 chili
2 nellikspiker
½ ts timian
3 vårløk
Masse hakket, fersk persille

Begynn med å gni all cajunkrydderet godt inn i kyllingstykkene. Brun kyllingen i en stekepanne på alle sidene.

Hakk paprika, løk og selleri i små stykker, og ha klart før man lager roux.

Av smør eller olje og hvetemel lages roux, en mørk jevning som er typisk cajun, men ikke mer skremmende enn det er å lage brun saus. Smelt smøret i en jerngryte eller aluminiumspanne. Ikke bruk panne med teflonbelegg, for teflonet tåler ikke varmen og kan bli ødelagt. Med én gang smøret er smeltet, og før det begynner å bli brunt, rører man inn litt og litt hvetemel om gangen. Det skal ikke bli tykt, da er det vanskelig å røre mens jevningen brunes. La jevningen småboble mens man rører hele tiden. Når den etter noen minutter har fått en mørk kobberrød farge har man i de ferdig oppkuttede cajungrønnsakene for å stoppe bruningsprosessen. Rør godt i noen minutter.

Spe på med vann til gryteretten får passelig tykkelse, ca 1 – 1 ½ liter vann. Ha i kyllingstykkene, buljongterninger, laurbærblader, chili, nellik og timian, og la småkoke i ca 30 min. Rør av og til slik at jevningen ikke setter seg fast i bunnen.

Etter en halvimes tid har man i pølsebiter og vårløk, og lar alt bli godt og gjennomvarmet igjen. Smak til med salt og pepper og dryss over persille helt til slutt. Husk å ta bort laurbærblader og nellikspiker før servering. Serveres med helt vanlig hvit ris eller man kan gjøre den litt spesiell:

Ris til gumbo, 4 personer:
4 dl basmatiris
8 dl lettsaltet vann
2 ss worcestershiresauce (kan sløyfes eller erstattes med soyasaus)
1 liten eller ½ stor rød paprika
1 vårløk
Mandelflak

Begynn med å riste mandelflakene i en varm stekepanne med litt smør. Stekes til de begynner å bli brune. Legg til side.

Kok opp vann og ha i ris. Kok med lokk til vannet nesen er borte, og ha i worcestershiresauce. Når vannet er borte har man i finhakket paprika og vårløk, og lå stå med lokk til risen er myk. Dryss ristede mandelflak på toppen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar