Søk i denne bloggen

mandag 18. november 2013

Pinnebog med enkel hakkasteik, akevittgelé og rotgrønnsaker

Hos oss spiser vi alltid pinnekjøtt både på julaften og på nyttårsaften, og man tuller ikke med hvordan pinnekjøttet serveres. Pinnekjøttet skal dampes, og ikke noe annet. Vi prøvde oss et år på røkt pinnekjøtt, men det var ikke noe særlig (altså, ikke slik vi var vant til!). Vi spiser kålrabistappe og melne poteter til. Og surkål fra pakke! Jeg har tullet med mange av de tradisjonsrike måltidene i det siste (svinesteiken, torskemiddagen, raspeballene), men jeg tør ikke tulle med pinnekjøttet. I hvert fall ikke på julaften.

Men før jul kan jeg gjøre akkurat som jeg vil. Dette måltidet er laget av pinnebog. Pinnekjøtt av bogen er mer kjøttfylt og mindre marmorert enn det ordinære pinnekjøttet, og så er det opp til smak og behag om det er bedre eller ikke. Det som jeg likte med pinnebogen er at det er mer kjøtt på 1 kilo bog og mindre ben og flesk som ikke blir spist opp. Og så smakte det deilig jul!

Som tilbehør valgte jeg en enkel hakkasteik, akevittgelé med tyttebær og bakte rotgrønnsaker. Jeg kaller hakkasteiken for enkel for den består bare av byggryn og én type kjøtt, nemlig røkt svineknoke (vanligvis blandes det flere typer kjøtt i ekte hakkasteik fra Hardanger). Synes den røkte svinesmaken passer fint til pinnekjøttet som var urøkt. Akevitt hører alltid med til pinnekjøtt og syrlige bær i geleen gav en ekstra piff. Til slutt fikk man deilig sødme fra ulike typer rotgrønnsaker. Spesielt var det godt med rødbeter til pinnekjøttet.

Tviler på om jeg klarer å revolusjonere julemiddagen, men det er kanskje en mulighet for at jeg får lov å servere et annet tilbehør til pinnekjøttet på nyttårsaften. Pinnebog skal i alle fall få finne sin plass i gryten sammen med det vanlige pinnekjøttet.

Dampet pinnebog til 4 personer
Siden jeg hadde mye kjøtt i hakkasteiken holdt det med 1 kg pinnebog til 4 personer. Vanligvis beregner jeg ½ kg pinnekjøtt per person.

Legg kjøttet på rist eller bjørkepinner i en stor gryte. Hell på kokende vann i bunnen. Dryss over en håndfull kvister fersk timian. La pinnekjøttet dampe i ca 3 timer til kjøttet løsner lett fra beina. Følg med og fyll på med vann underveis ved behov.

Enkel hakkasteik
250 g byggryn
1 røkt, rå svineknoke, ca 800-1000 g

Legg byggryn i vann natten over.
Rå svineknoke skal trekke på ca 85 grader i 2,5 timer. Rens kjøtt og bruk også ca halvparten av flesket. Hakk kjøtt og flesk i en food processor. Bruk halvparten av kokevannet fra svineknoken til å koke byggryn i.  Hell i like mye usaltet vann. Kok byggryn i 30 min i denne blandingen av like deler kokevann og usaltet vann. Når byggryn er kokt, helles kokevannet av, og byggryn blandes med hakket svinekjøtt. Pepre med grovmalt svart pepper. Hold varm.

Akevittgelé med tyttebær:
1 liten håndfull tyttebær (gjerne fra fryseren)
1,5 dl hvitvin
0,75 dl akevitt
3 plater gelatin
Knivsodd salt og sukker

Legg gelatinplater til bløt i kaldt vann i 5-7 minutter. Fordel tyttebærene i 4 små skåler som geleen skal serveres i. Varm opp hvitvin til rett under kokepunktet. Løs gelatinen opp i vinen og rør godt. Tilsett akevitt og et knivsodd salt og sukker. Fordel blandingen i skålene sammen med tyttebærene. Avkjøl minst 4 timer. Server enten en skål med gelé til hver, eller la skålen stå noen sekunder i varmt vann slik at den løsner og man kan hvelve den over på tallerkenen.

Bakte rotgrønnsaker:
½ kålrabi
2 store gulrøtter
4 rødbeter
2 persillerøtter
Fersk timian
Salt og pepper
Ca 1 dl nøytral olje

Forvarm ovnen til 180 grader. Skrell grønnsakene og skjær dem i tynne staver. Legg i en ildfast form og strø på med salt og pepper. Fordel en håndfull kvister fersk timian blant grønnsakene. Hell på olje og bland godt. Dekk til og bak i ovn i ca 45 minutter til grønnsaken er møre.

Server pinnebogen med en raus porsjon hakkasteik, akevittgelé med piff og deilige, fløyelsaktige rotgrønnsaker!


2 kommentarer: