Søk i denne bloggen

søndag 23. desember 2012

Norsk svineribbe med belgisk tilbehør


Norsk tradisjonsmat med belgisk tilbehør. Jeg innser at vi ikke skal foreslå for mye utradisjonelt til den norske julematen, og spesielt ikke på julaften. Men til de som spiser svineribbe i romjulen kan kanskje dette typisk belgiske tilbehøret friste? I min manns familie spiser de dette vanligvis til svinestek 1. juledag. To flotte tradisjoner smeltet sammen til en herlig julemiddag.

Det finnes tusen gode råd for god svineribbe, og jeg følger Ingrid Espelid Hovigs oppskrift fra den rutete kokeboken. Svoret rutes og krydres noen dager i forveien. La ribben få romtemperatur før den settes i ovnen. Forvarm ovnen til 200 grader. Legg ribben med svoren ned i en langpanne. Tilsett en desiliter kokende vann, dekk med folie og sett i ovnen i 20 minutter.

Senk temperaturen i ovnen til 160 grader. Snu ribben og legg et tefat under ribben der den er tynnest. Sett tilbake i ovnen og la steke i 1 ½ til 2 timer. Det siste kvarteret kan man sette ribben høyt under grillen for å få sprø svor (hell først av kraften for å lage saus). Pass på så svoren ikke brenner. La ribben hvile et kvarters tid før den skjæres opp.

Medisterpølser, julepølser og sosisser varmes gjerne sammen med ribben i ca 45 min.

Tilbehøret består av kroketter, som er panert og fritert potetmos; søt, myk rødkål; og saus med karamellisert sikori, alle tre veldig vanlig tilbehør i Belgia. Sausen heter Brabantsaus, og Brabant er et område rundt Brussel.

Kroketter:
1 kg melne poteter
1 eggeplomme
salt, pepper og muskat
noen spiseskjeer hvetemel
3 eggehviter
ca 200 g panermel

Skrell potetene og kok dem i lettsaltet vann. Hell av vannet, og la all fuktighet fordampe. Mos potetene og ha i eggeplomme. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. La avkjøle helt. Ha pureen i en sprøytepose med ca 2 cm åpning. Pakk pureen godt sammen slik at man ikke får luftbobler. Sprøyt en lang pølse med potetpure, og skjær i passende biter.

Klar til fritering
Sett klar tre skåler: en med mel, en med lettpiskede eggehviter og en med panermel. Vend krokettene først i melet, så i eggehvitene og til slutt i panermelet. Friter krokettene i frityrolje på 180 grader i noen minutter til de er gyldenbrune. Ikke stek for mange om gangen. La krokettene renne av på kjøkkenpapir før servering.

Rødkål:
Oppskrift på søt hjemmelaget rødkål finnes her: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2010/11/rdkal.html

Brabantsaus:
2 sikori
1 ss smør
1/2 ss sukker
svart pepper
kraften fra svineribben, ca 2 dl
1 dl fløte

Fjern de ytterste bladene og stammen i sikorien, og finhakk resten. Smelt smør i en en stekepanne på middels varme. Ha i sirkori og stek til den er blitt blank. Krydre med svart pepper. Skru ned varmen, og ha i sukker. Bland godt. Stek til alt fuktighet er fordampet, og sikorien har fått en fin gylden farge, ca 15 min. Sett til sides.

Når ribben tas ut av ovnen for å hvile eller eventuelt før man setter den under grillen for å få sprøtt svor has all stekekraften av. Sil kraften og tilsett sikori. Kok opp og ha i fløte. Smak til med salt og pepper ved behov. Hold varm.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar