Søk i denne bloggen

torsdag 6. desember 2012

Julekjeks med syltet appelsinskall


Julestria begynner å ta seg til, og jeg merker jeg heller bruker tid på små detaljer i julebaksten fremfor de mange sortene. Forrige helg lagde jeg bringebærsyltetøy uten steiner for å ha i hjertekjeks (innlegg kommer). Nå i uken syltet jeg appelsinskall for å ha i julekjeks. Skikkelig luksuskjeks. En absolutt julefavoritt.

Syltet appelsinskall
Skallet av 2 store appelsiner
vann til å koke skallet i
1 dl sukker
1/2 dl vann


Skrubb appelsinene i godt varmt vann. Skrell av det ytterste oransje av skallet, minst mulig av det hvite innenfor. Skjær i strimler. Kok appelsinskallet i noen desiliter vann i ti minutter. Gjør dette til sammen fire ganger, bytt vann hver gang. Kok deretter opp 1/2 dl vann med 1 dl sukker og rør til alt sukkeret er løst opp. Ha i appelsinskall og la koke inn på svak varme. Det skal ikke bli helt tørt, men tykt som syltetøy. La avkjøle til romtemperatur.


Julekjeks, ca 40 stk
200 g smør
150 g brunt sukker
100 g hvitt sukker
100 g mandler
100 g mørk sjokolade
2 egg
300 g hvetemel
1 ts bakepulver
Syltet appelsinskall av to store appelsiner

Forvarm ovnen til 200 grader. Grovhakk mandler og sjokolade. Smør og sukker røres sammen til en lys og luftig konsistens. Ha i egg, mel og bakepulver og rør sammen. Ha i sjokolade og mandler, og syltet appelsinskall (inkludert sukkerlaken). Sett deig i passe størrelse med to teskjeer på en bakeplate. Stek i ovn i 8 minutter hvis man ønsker seige kaker, og i 10 minutter hvis man ønsker sprøe kjeks. Jeg foretrekker lite stekte, seige julekaker! La kakene avkjøle først på platen og siden på rist.
1 kommentar:

  1. Hei Katrine!

    Kjekt med kafébesøk med deg i går! Knekkebrødet er smakt til stor glede. Tusen takk! Jeg vil gjerne ha oppskriften :)

    Disse kjeksene ser bare utrolig gode ut! Skal teste dem ut snarest!

    Klæm Caroline

    SvarSlett