Søk i denne bloggen

torsdag 27. desember 2012

A real American Christmas Dinner


Min bror har emigrert til USA. Kjøpt hus, giftet seg og fått en kjempesøt liten gutt. Når de nå feirer jul i Norge må vi være såpass gjestfrie at vi disker opp med en skikkelig amerikansk julemiddag. Det blir nok ikke akkurat slik som de er vant med, men et par uramerikanske elementer har jeg prøvd å få med, for eksempel kalkun, grønne bønner, pumpkin pie. Jeg har naturligvis satt mitt preg på måltiden, blandet inn elementer av både typisk norsk og litt belgisk (der min mann er fra). Sammensatt ble det et kjempemåltid med kalkun, stuffing, mye forskjellig tilbehør, og både kake og is til dessert. Og som vanlig koser jeg meg vel så mye med planleggingen og handlingen som med selve matlagingen. Ble veldig mett også.

Hovedretten besto av følgende elementer:
Kalkun i mandarinjus
Stuffing (fyll) med kjøttdeig og tørket frukt i cognac
Mandarinsaus
Potetmos med ost
Maldonsaltede grønne bønner
Parmesan- og fruktsalat
Cinnamon and cranberries biscuits (bakst med kanel og tranebær)

Til dessert lagde jeg:
Pumpkin cheesecake (ostekake med gresskar)
Juleis med krydder og tørket frukt
Cognackrem

Stuffing (fyll) med kjøttdeig og tørket frukt i cognac

100 g tørket aprikos
100 g svisker
100 g rosiner
80 g pinjekjerner
5 ss cognac
2 skiver tørt brød
2-3 ss melk
1 egg
500 g karbonadedeig eller medisterdeig eller en blanding av de to
2 sjalottløk
1 dl fløte
1 cm fersk ingefærrot
salt og pepper

Hakk aprikoser, svisker og rosiner i mindre biter. Grovhakk pinjekjernene. Bland sammen og tilsett cognac. Rør godt og la stå mens man forbederer de andre ingrediensene.

Skjær skorpen av brødet og skjær skivene i små terninger. Hell over melk og la trekke den inn i brødet. Finhakk sjalottløk. Stek løk i panne på middels varme til den er blitt myk. Skru opp varmen litt og ha i kjøttdeig. Stek kjøttdeig ferdig. Skru ned igjen varmen, og tilsett brød, egg, frukt i cognac og fløte. Bland alt godt sammen, og la fyllet varmes opp til det tykner. Smak til med salt og pepper. Rasp til slutt i fersk ingefær og bland godt. Sett til sides.


Kalkun i mandarinjus

Å steke kalkun krever full oppmerksomhet hele tiden. Den skal dynkes/pensles hvert 30 minutt eller oftere gjennom hele steketiden. Man beregner ca ½ time steketid pr kg kalkun inkludert fyllet. Til en kalkun på ca 5 kilo + ½ kg fyll beregnet jeg derfor 3 timer steking + 20 min hvile.

La kalkunen få romtemperatur før den stekes. Forvarm ovnen til 165 grader. I tillegg til kalkun trenger man:
150 g smør
2 dl rapsolje
4 dl mandarinsaft

Fyll kalkun med hjemmelaget stuffing. Har man for mye varmes det i en skål ved siden av. Legg aluminiumsfolie i bunnen av en langpanne. Legg over en rist, og legg kalkunen på risten. Gni kalkunen inn med halvparten av smøret. Resten av smøret smeltes og blandes med olje og mandarinsaft. Sett et steketermometer i kalkunen i den tykkeste delen av brystet. Sett kalkunen i ovnen, og begynn å dynke hele kalkunen med mandarinblandingen etter ca 30 min. Dynk hver halvtime. Når det er tomt for mandaringblanding pensles kalkunen med stekeskyen. Dekk gjerne kalkunen løst med aluminiumsfolie hvis den begynner å bli veldig brun/mørk. La kalkunen stå til termometeret viser 68-70 grader. Ta ut og la hvile 20-30 min. Før servering kan man pynte med halve og kvarte mandariner.

Mandarinsaus

Krås og innmat fra kalkun
4 dl mandarinsaft
4 dl kyllingbuljong (usaltet eller lett saltet)
½ dl fett fra stekraften av kalkunen
1 ss Maizena
kajennepepper

Brun krås og innmat fra kalkun i en stekepanne på sterk varme. Til sett mandarinsaft og buljong. Kok opp og la redusere til ca halvparten. Bland i fett fra kalkunen og 1 ss Maizena utblandet i noen spiseskjeer vann. Kok opp, og la koke noen minutter. Smak til med salt ved behov, og ha i litt kajennepepper.

Tilbehør

Som tilbehør serverte jeg en hjemmelaget potemos av melne poteter tilsatt raspet ost. Jeg dampet også grønne bønner (aspargesbønner eller brekkbønner), vendte dem i noen spiseskjeer smør før servering, og strødde over maldonsalt og hakket bladpersille. I tillegg lagde jeg denne herlige salaten: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2011/07/parmesan-og-fruktsalat.html


Biscuits med kanel og tranbær

Prikken over i-en under dette måltidet er disse biscuitsene, som ligner mye på scones. Deilig myk bast som skal serveres varm, rett fra ovnen. I USA får man biscuits i alle slags varianter, både salte og søte. Jeg valgte søte til dette måltidet, tilsatt kanel og tranebær. Fantastisk godt! Til 24 stk trenger man:

5 dl mel
2 ts bakepulver
½ ts salt
1 ss kanel
1 ss sukker
60 g kaldt smør
2 dl melk
75 g tørkede tranebær

Ha mel, bakpulver, salt, sukker og kanel i en food processor med kniv sammen med smøret som er oppdelt i teringer. Kjør til alt er smuldret godt sammen. Ha i tranebær og kjør litt videre. Ha til slutt i melk og bland fort sammen. Pakk deigen sammen på en glatt og kald overflate. Del i 4 emner og rull pølser på ca 4 cm i diameter. Skjær skiver av pølsene og sett på bakebrett. Stek i forvarmet ovn på 180 grader i ca 12 minutter.

Pumpkin cheesecake

Som en vri på den vanlige pumpkin pie lagde jeg det om til en ostekake, American style of course. Min svigerinne er glad i ostekake, og jeg kunne da også få inn et julelement ved å bruke pepperkaker i bunnen. Ble pyntet med litt krem langs kanten og pepperkakesnøfnugg på toppen. Denne kaken lages gjerne dagen før, blir god når den har stått en stund.

300 g pepperkaker
150 g smeltet smør
5 dl gresskarpuré (amerikanerne bruker ofte hermetisert. Jeg lagde egen ved å bake gresskar i ovn og så kjøre med en stavmikser. Se tips her: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2011/10/gresskar.html)
250 g ricottaost
300 g kremost
1 ts kanel
½ ts muskat
½ ta nellik
2 ss Maizena
2 ss vaniljeekstrakt
2 dl honning
50 g Molasses sukker (eller brunt sukker)
½ dl kremfløte
3 egg

Knus pepperkaker og bland med smeltet smør. Fordel utover i en vid springform med bakepapir i bunnen. Trykk bunnen godt ned i formen og oppover kanten. Sett til siders. Forvarm ovnen til 175 grader.

Rør ricotta og kremost lyst og luftig. Ha i krydder, vanilje og gresskar. Rør godt. Bland i honning, sukker og fløte. Ha til slutt i ett og ett, og og rør godt mellom hvert egg. Hell blandingen over kakebunnen. Dunk forsiktig i formen for å bli kvitt alle luftbobler. Stek kaken i ca 1 time. Den kan være litt bløt i midten når den tas ut av ovnen, den setter seg når den avkjøles. Avkjøl, og sett gjerne kaldt over natten. Serveres med pisket krem.

Juleis med krydder og tørket frukt

Krydder og tørket frukt og bær i isen gir en skikkelig julesmak. Skikkelig godt, og en passer fint til ostekaken med gresskar.

1 liter vaniljeis
en håndfull tørkede aprikoser
en håndfull tørkede tranebær (cranberries)
en håndfull rosiner
4 tørkede fikner
2,5 dl kremfløte
½ ts malt ingefær
¼ ts malt muskat
¼ ts kardemomme

Aprikoser, tranebær og rosiner hakkes i større og mindre biter. Kremfløte piskes tykk Ha i krydder ca halvveis i piskingen. Isen må være myk, ca slik som softis. Rør først i hakket frukt, og bland så i krydret krem. Ha i boks og frys igjen. Før servering serveres isen med litt hakket frukt på toppen og litt nyrevet muskat.


Cognackrem

Til slutt serverte jeg også cognackrem. Denne kremen passer fint til både kaken og isen. 2 dl kremfløte piskes med 2 ts sukker. Når kremen er nesten ferdig røres forsiktig i 2 ss cognac eller etter smak.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar