Søk i denne bloggen

fredag 21. mars 2014

Pai med gresskar og blåmuggost

Jeg er utrolig glad i pai, og fyllkombinasjonen gresskar og blåmuggost passer veldig godt i en sprø, flakete paibunn. Paien er inspirert av en reportasje om Hello Good Pie i Mathallen i magasinet Mat fra Norge.

Bunn:
150 g smør
300 g hvetemel
1/2-1 dl isvann

Kaldt smør skjæres i terninger og smuldres sammen med hvetemel. Ha i vann og elt deigen fort sammen. Pakk i plast og sett kaldt i minst en halv time.

Bakt gresskar:
For tiden er det mest flaskegresskar å få tak i i butikkene, og flaskegresskar er også et kjempegodt gresskar. Det går imidlertid an å bruke de "vanlige" gresskarene som er tilgjengelig i butikkene rundt Halloween, eller andre typer gresskar.

Man trenger ca 200 g gresskar. Skjær gresskaret i to og ta utav frøene. Bruker man et større gresskar kan det skjæres i 4 eller 8 før baking. Forvarm ovnene til 175 grader. Legg gresskarbitene på en stekeplate med snittflaten ned. Bak gresskar i 30-60 min til det er mørt. La avkjøle.

Interessert i tips om andre måter å bruke gresskar? Se HER.

Saus og ost:
100 g blåmuggost
1 ss smør
1 ss hvetemel
2 dl melk
revet muskatnøtt
salt og pepper

Lag hvit saus ved å smelte smør og røre inn melet. Spe med melk og kok opp under omrøring. La koke i 7-10 minutter. Rør av og til. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.


Paibunnene bør forstekes før man har fyllet i. Oppskriften passer enten til 1 stor paiform eller 4 porsjonspaier. Smør formene. Kjevle halvparten av deigen til bunner og ha i formene. Pakk resten av deigen i plast og legg tilbake i kjøleskapet.  Prikk i bunnene med en gaffel. Legg bakepapir over de ustekte bunnene og hell over erter (dette for at ikke deigen skal blåse seg opp under steking). Stekes i forvarmet ovn på170 grader i 15 minutter. Ta bort erter og bakepapir.


Mos gresskar med en gaffel, og fordel gresskaret i de forstekte paibunnene. Strø på litt flaksalt. Smuldre over blåmuggost, og hell til slutt over hvit saus. Kjevle ut lokk og legg på toppen.  Pensle lokkene med et sammenpisket egg. Stek paiene gyldne og sprøe på 170 grader i 30-40 minutter.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar