Søk i denne bloggen

søndag 30. mars 2014

Torsketunger og lime

En gang i blant treffer jeg gode venner for å nyte god mat og god drikke. Men i tillegg til bare å spise lager vi maten sammen før vi spiser. Utrolig hyggelig, og det å lage maten sammen løfter hele matopplevelsen. Vi bytter på å ha det hjemme hos hverandre, og vertskapet bestemmer menyen og gjør alle innkjøpene. Sammen skaper vi en hyggelig aften. Vi har ikke alltid, men av og til, tema for kveldene. For eksempel hadde vi et måltid i høst med tema «minst mulig kjøpt». Denne uken møttes vi igjen og tema denne gangen var «mat vi har lyst på som vi aldri har smakt/laget». Da måtte jeg benytte anledningen til å lage og smake torsketunger. Har lenge hatt lyst å prøve, men aldri funnet den rette anledning. Denne anledningen var perfekt sammen med en gjeng matglade mennesker som alle er åpne for å prøve noe nytt.


Siden det var første gangen jeg både lagde og smakte torsketunger hold jeg meg noenlunde tradisjonelt i tilbehøret. Tungene selv ble dobbeltpanert og godt stekt. Råkost hører med, har jeg skjønt, og også remulade. Jeg ville lage remuladen selv, og benyttet anledningen til å bruke en spesiell sennep som jeg har fått av min søster. Fra besøk i Key West, Florida, USA, tok hun med seg sennep med lime. En perfekt match til torsketunger, og gjorde retten litt eksotisk.


Jeg syntes at torsketunger var kjempegodt. Den sprø paneringen passet godt med mykt tungekjøtt. Råkost og remulade passet godt til, og lime løftet hele retten. Gøy med noe som jeg ikke har smakt før som ble så godt!

Panerte torsketunger, råkost og remulade. Forrett til 4 personer:
8-12 torsketunger
2 ss hvetemel
Salt og pepper
1 egg
1-2 dl panermel

4 egg

1 gulrot
1 persillerot
¼ sellerirot
1 vårløk
Saften av ½ lime

2 eggeplommer
1-2 ts sennep, gjerne sennep med lime
Salt og pepper
1 ts hvitvinseddik
2 dl nøytral olje
Ca 1 dl hakket sylteagurk
1 ss kapers
Saften av ½ lime

Lag først remulade: Pisk eggeplommene luftig med sennep, hvitvinseddik, salt og pepper. Ha i noen dråper rapsolje og pisk godt. Ha i noen dråper til og pisk godt igjen. Hell så olje i en tynn stråle over eggeplommene mens man hele tiden pisker. Pisk godt til man har brukt all oljen. Ha i hakket sylteagurk og grovhakket kapers. Smak til med limesaft og eventuelt mer salt og sennep. Sett remuladen til sides.

Skrell grønnsakene og riv dem fint. Vårløk skjæres i tynne ringer. Press saften av en halv lime over grønnsakene og bland godt. Eggene kokes i ca 8 minutter. De skal ikke være hardkokte, men plommen skal heller ikke renne. Avkjøl eggene og del i to.

Til panering blandes hvetemel med salt og pepper. Ha på en tallerken. Lettpisk et egg og ha på en annen tallerken. Ha til slutt panermel på en tredje tallerken. Varm olje i en stekepanne. Vend torsketungene først i hvetemel, så i egg og til slutt i panermel. Stek dem gyldne på begge sider. En lime skjæres i tynne skiver og stekes på begge sider. Skivene brukes til pynt.

Legg råkost og remulade på en tallerken. Dander torsketunger og egg oppå. Pynt med stekte limeskiver. Ha en liten perle sennep ved siden av og nyt!


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar