Søk i denne bloggen

søndag 30. november 2014

Yoghurt med julesmakMatbloggsentralen og Tine har en utfordring gående som heter yoghurt og jul. Utfordringen består i å finne deilige saker og smaker som kan blandes i yoghurt og som minner om jul. For meg er jul en høytid der vi setter ned tempoet fra hverdagen, der vi samles med familie og venner oftere enn vanlig, og der vi sammen koser oss med god mat og hyggelig samvær.

Jeg er veldig glad i tørkede frukter til jul, og elsker saftige og seige dadler, fikener og aprikoser. Dette hadde jeg lyst til å bruke i yoghurten min. Retten blir en deilig dessert der søte, tørkede frukter blir balansert av syrlig yoghurt og de friske tranebærene. Litt hakkede mandler i gir tyggemotstand og gjør desserten crunchy. Krydderne gir smak av julekaker og gode minner.

Jeg liker også at gode juledesserter smaker litt alkohol, og bruker gjerne rom, søt sherry eller aller helst Cognac der det passer. I denne desserten lot jeg den tørkede frukten trekke til seg noen spiseskjeer Cognag før den ble blandet i yoghurten. Den barnevennlige versjonen er å legge den tørkede frukten i litt blåbærsaft, gløgg eller kanskje julebrus?

Til 4 personer:
4 dl yoghurt naturell
50 g tørkede fiken
50 g tørkede dadler
50 g tørkede aprikoser
50 g tørkede tranebær
50 g mandler
Ca 3-4 ss Cognag (alternativ: søt sherry, rom, likør, saft eller brus)
½ ts malt ingefær
¼ ts malt muskat
¼ ts kardemomme
1 ts brunt sukker


Hakk de tørkede fruktene. Legg litt til sides for å ha til pynt på toppen av desserten. Hell ca 3-4 ss Cognac over resten av den tørkede frukten og sett til sides. La Cognacen trekke inn i frukten i ca 15 min. Mandler grovhakkes. Bland sukker og krydder i yoghurten. Når Cognacen har trukket inn i frukten blandes den i yoghurten sammen med mandlene. Fordel i 4 dessertskåler og ha litt hakket, tørket frukt på toppen.

 Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar