Søk i denne bloggen

fredag 28. september 2012

Lammelår med ølsaus og nøttesmørEndelig har jeg lært meg at det skal være et bittert element i maten (noe mer enn bare spinat eller valnøtter), og at selv om elementet smaker vel bittert alene, så blir det nydelig sammen med resten av maten. Ølsausen til dette lammelåret ble først altfor bitter, men det ble ordnet med litt sitronsaft. Så ble den helt perfekt.


Nøttesmøret er laget av selvplukkede hasselnøtter. En sann glede å høste slike skatter og finne en annerledes måte å bruke dem på. Det vi ikke spiste til lammelåret brukte vi til å steke fisk i senere i uken. Vi brukte lyr, men torsk er også godt.


Ca 100 g hasselnøtter uten skall
Ca 50 g romtemperert smør
1 sjalottløk
1 ss ferske timianblader
salt og pepper

Hasselnøtter ristes i en tørr stekepanne i 5-10 min. Fjern det brune skallet rundt kjernen ved å gni nøttene mot hverandre i et håndkle (brukes ferske hasselnøtter fjernes dette skallet enkelt før risting).
Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin med kniv til de er finmalte. Ha i sjalottløk og la den også finmales. Ha i smør og timian og kjør til alt er luftig. Smak til med salt og pepper. Ha i en skål og la avkjøle litt.


Lammelår i ølsaus
1 lammelår
0,5 liter mørkt øl, jeg brukte Imperial Brown Ale fra Nøgne Ø
1 sjalottløk
1 ss balsamico
1 ss sukker
ca 5 skiver brunost hvis man skjærer selv)
saften av 1/2 sitron
salt

Forvarm ovnen til 125 grader. Ha et steketermometer i lammelåret. Stek lammet først i time. Hell over 1/2 l øl etter ca 1 time, og la steke videre til termometeret viser 65-70 grader. Dette tar ca 1-2 timer, og hver halvtime kan man helle øl og stekesjy over lammet. Når lammet er stekt tas det ut av stekeovnen, og så skal det hvile ca 1/2 time.

Hell ølet og stekesjyen over i en gryte og ha i hakket sjalottløk. Tilsett balsamico og sukker, og la redusere til ca halvparten. Jevn sausen med litt Maizena om man ønsker det. Smelt brunost i sausen, og smaksett med sitron og salt.

Skjær lammet i tynne skiver, og hell litt saus oppå. Server resten ved siden av sammen med nøttesmør, rosenkål og mandelpoteter. Ønsker alle en riktig god helg!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar