Høsten er mild og fin på Vestlandet i
år, vi har ikke hatt mye regn, og ingen hissige høststormer ennå.
Men det er allikevel herlig å spise kraftige supper på mørke
kvelder. Passer godt etter en lang dag ute i det fine høstværet.
Passer kanskje enda bedre om stormen uler utenfor og bladene flagrer
forbi rutene.
Oksehaler skal koke lenge for å gi god
smak til kraften, minst fire timer, gjerne fem-seks. Denne kraften er
ypperlig som utgangspunkt for supper og sauser, for eksempel en god,
fransk løksuppe. Denne gangen valgte jeg imidlertid å servere en
oksehalebuljong. Kraften ble smakt til med salt og pepper og servert
bare med kjøttet fra oksehalene, litt hjemmelagde krutonger og et
par små gnocchi. Ingen jevning og ingen kremete tilsetninger. Bare
ren kraft med mye smak, og som alle rundt bordet satte stor pris på.
Timian hører med i en god buljong.
Smaken av timian passer perfekt sammen med, og fremhever godt, den
kraftige kjøttsmaken. Timian ble her brukt både i kokekraften, på
krutongene og i gnocchiene.
Som forrett trenger man ca 2 dl buljong
per person. Serveres suppen som en rett i seg selv ville jeg beregnet
ca 4-5 dl per person. Man begynner med mye mer væske enn man endrer
opp med til slutt fordi kraften koker ganske mye inn i løpet av 4-5
timer.
Til ca 1 liter ferdig buljong:
Ca 1,5 kg
oksehaler
1 gul løk
1-2 gulrøtter
1-2
persillerøtter
1 stang selleri
En håndfull
ferske timiankvister
Ca 2,5 liter
vann
Salt og pepper
Oksehalene
brunes først i stekeovnen på 250-300 grader i 30 min. Vend på
oksehalene etter ca 15 min i ovnen.
Oksehalene brunes i stekeovn på 250-300 grader |
Grønnsakene
vaskes godt, og trenger ikke å skrelles. Skjær i biter. Surr
grønnsakene i litt nøytral olje. Ha deretter i oksehalene og fyll
på med vann. Ha i timian og kok opp. La småputre i 4-5 timer under
lokk.
Sil kraften og
hell tilbake i gryten. Smak til med salt og pepper. Hvor mye salt man
bruker avhenger av hva man selv ønsker av smak, men ca 1 ts salt er
passe. Kok opp og hold varm til servering.
Rens oksehalene
og server kjøttet i buljongen. Server gjerne hjemmelagde krutonger
og gnocchi i buljongen også. Oppskrift på gnocchi finnes HER.
Krutonger med timian og parmesan
Hjemmelagde
krutonger smaker alltid best, og er en fin måte å få brukt opp
brødrester på. All slags brød kan brukes, grovt som hvitt.
Forvarm ovnen
til 190 grader, bruk gjerne varmluft. Skjær brød i terninger og
legg utover i en ildfast form. Dryss over revet parmesanost og tørket
timian, og hell til slutt over olivenolje. Sett i ovnen. Vend på
krutongene etter ca 5 min, og stek videre til de er sprøe og gyldne,
ca 5 minutter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar