Denne oppskriften på is er veldig
enkel, en forenklet utgave av parfait. Allikevel får den et
eksklusivt preg når man tilsetter god smak. God smak kan være kanel
eller kaffesirup, eller som jeg har brukt her, ølsirup. For å lage
ølsirup brukes mørkt øl, porter eller stout, som kokes inn
til litt under 1/3 av opprinnelig væskemengde. Man får en tykkere,
litt sirupsaktig væske som gir en smakseksplosjon til isen.
Årets festivaløl under Bergen Ølfestival |
Jeg skal ikke ta på meg æren for
denne oppskriften , den er Hanne Frostad sin. Jeg hjalp til under
Bergen Ølfestival i år og lagde denne isen som dessert til festmiddagen for de frivillige.
Ølsmaken forsterkes etter hvert, og
kan ta litt overhånd, så det anbefales at isen spises 1-2 dager
etter at den er laget. Som en dessert serverte jeg ølis med
morellkompott og sprø smuler på toppen.
Is med ølsmak, 4 personer:
3
dl mørkt øl, stout eller porter
3
eggeplommer
80
g sukker
2
dl kremfløte
Kok opp øl, og
la koke til det er litt under 1 dl igjen. Avkjøl.
Pisk eggedosis
av eggeplommer og sukker.
Halvpisk
kremfløte.
Bland alt sammen
og sett i fryseren. Isen kan med fordel fryses og serveres i
porsjonsformer.
Kok inn øl til ca 1/3 av væskemengden |
Morellkompott
200 g moreller
saften av ½
sitron
50 g sukker
1 ts potetmel
Moreller renses
og skjæres i 4. Kok opp sammen med sitronsaft, og kok helt møre. Ha
i sukker og rør til alt er oppløst. Smak til om balansen mellom
sukker og sitron er bra. Bland potetmel med litt vann og ha i sammen
med morellene. Kok opp og la avkjøle.
Sprø smuler
1 skive eller
skalk av tørt brød.
1 ss sukker
1 ss smør
Kjør brødet i
en food processor slik at det bare er smuler igjen. Smelt smør i en
panne og ha i sukker. La sukkeret smelte. Tilsett brødsmulene og la
blandingen bli gylden i stekepannen. Hell over på litt bakepapir
for å avkjøle.
Server en
porsjon eller noen kuler is sammen med litt lunken morellkompott og
sprø smuler på toppen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar