Hjort blir kanskje ansett som noe
typisk norsk, men hjortedyr er å finne over hele verden. I Amerika
er det også vanlig å gå på hjortejakt, og min bror som bor «over
there» jakter hjort med armbrøst, av alle ting. Ikke ofte det blir
fangst, men han synes det er veldig stas når han har hellet med seg.
Det er som regel lårstek og filetene
som får mest oppmerksomhet på hjorten, men man grytekjøtt kan man
lage nydelige retter som passer i høstmørket. Dette er en
hjortegryte med spisskummen og tomater, og kjøttet og grønnsakene
lager i seg selv en herlig kraft.
Hjort er et magert kjøtt og tåler i
utgangspunktet lite varme. I oppskriften står det dermed at gryten
bare skal trekke på ca 90 grader i 40 minutter. Allikevel fikk jeg
beskjed av «jegeren» som jeg fikk grytekjøttet av, at dette skal
du «koke ihjel». Jeg gjorde dermed som jeg fikk beskjed på.
Kjøttet fikk småputre i gryten i ca 7 timer. Det virket. Kjøttet
smeltet på tungen, gryten ble jevnet av at grønnsakene var kokt i
stykker. Alle smakene var smeltet sammen. Helt fantastisk.
Gryten kan serveres med ris, byggryn,
hele hvetekorn eller bare poteter. Og godt brød til. Hvis man vil
gjøre det på amerikansk vis kan man servere med maisbrød til.
Oppskrift på det finnes her: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2013/02/lou-annas-original-triple-creole.html
Til 6 personer:
100 g bacon
1 stor løk,
grovhakket
6 gulrøtter, i
biter
2 ts spisskummen
1 ts tørket
oregano
ca 1 kg
grytekjøtt av hjort
2 bokser
hermetiske plommetomater
4 dl vann
1 ts salt
1,5 dl rødvin
3 ss tomatpuré
chili etter eget
ønske
1 boks røde
bønner
1 boks hvite
bønner
Skjær bacon i
terninger og stek på middels varme til baconet er sprøtt og fettet
har smeltet. Fjern baconet og skru ned varmen. Fres løk og gulrøtter
i baconfett i ca 5 min, og strø på spisskummen, oregano og chili.
Ha grønnsakene sammen med baconet.
Grytekjøttet
deles i store biter og brunes i små porsjoner på sterk varme. Ha
brunet kjøtt i en gryte sammen med bacon, grønnsaker, vann, salt,
vin, tomater og tomatpuré. La småkoke i 6-7 timer under lokk. Følg
med om det trengs mer væske.
Hell av væsken
fra de hermetiske bønnene. Ha bønnene i gryten og varm opp. Smak
gryten til med salt og chili. Ha også i litt mer spisskummen og
oregano dersom ønskelig.
La høststormene
bare komme!
Høres herlig ut! Skikkelig høstmat!
SvarSlett