Det bugner av plommer for tiden, og en
skikkelig god plommegrøt er en nydelig måte å tilberede dem på.
Denne grøten kan også brukes som utgangspunkt for et deilig
plommesyltetøy, bare bytt ut potetmel med syltepulver etter
anvisning på pakken.
Serverer denne søte plommegrøten med
en kesamkrem som er god og litt syrlig. I tillegg serveres også
smuler av det jeg kaller kaffeflarn. Kaffeflarn er havreflarn som
også er tilsatt kaffebønner og salte peanøtter. Utrolig gode
kjeks, spesielt til en søt dessert.
Plommegrøt:
1 kg plommer
ca 1 dl vann
100 g sukker
(smak til om det trengs mer, avhenger av syrligheten på plommene)
1 kanelstang
1 vaniljestang
½ sitron
2 ss potetmel
Del plommene i 2
eller 4 og fjern steinene. Ha dem i en gryte sammen med ca 1 dl vann.
Det må være nok vann til å dekke bunnen i gryten. Ha i
kanelstangen. Del vaniljestangen i to på langs og skrap utav frøene.
Ha både stang og frøene i gryten sammen med plommene. Kok opp og la
koke til plommene er helt møre, ca 10-15 min. La plommene hvile med
kanel og vanilje i til de er avkjølte.
Fjern kanel- og
vaniljestang. Tilsett sukker og kok opp. Rør godt til alt sukkeret
er oppløst. Ha i saften av ½ sitron. Rør potetmel ut i litt vann,
og tilsett i en tynn stråle mens man rører hele tiden. Kok opp og
ta bort fra varmen. Avkjøl til romtemperatur.
Kesamkrem:
2
dl kremfløte
1
ts sukker (valgfritt)
1
dl kesam (eller creme fraiche)
Pisk
kremfløte stiv sammen med sukker om man ønsker det. Bland i kesam.
Kaffeflarn
Man
trenger i utgangspunktet bare en liten porsjon deig for å servere
til desserten, men disse kjeksene er så gode at man gjerne må øke
mengden for å ha ekstra kjeks til senere.
75
g smør
75
g havregryn
50
g salte peanøtter
liten
håndfull hele kaffebønner
1
egg
175
g sukker
1
ts bakepulver
Forvarm
ovnen til 200 g. Kaffebønner og peanøtter hakkes. Smelt smør.
Bland smøret med havregryn, kaffe og peanøtter. Pisk eggedosis av
egg og sukker. Strø bakepulver over eggedosisen, og bland med smør,
havregryn, kaffe og peanøtter.
Man
kan enten sette kaker med to skjeer utover en bakeplate eller man kan
smøre deigen utover hele platen. Stek i 6-7 minutter til kakene er
gyldne. Stekes de litt kortene blir de seige, stekes de litt lengre
blir de sprøe. Dette reguleres etter eget ønske. Avkjøl kjeksene
på platen før de legges over på rist. Oppbevares i kakeboks. Det
som skal brukes til desserten smules opp, eller serveres i små flak.
Server
plommegrøten med en klatt kesamkrem og kaffeflarn på toppen. Man
kan også legge desserten lagvis i en skål slik som man serverer
tilslørte bondepiker.
Dette ser virkellig godt ut :)
SvarSlettTakk!! Gode plommer og dermed også god grøt :-)
Slett