Pølsene fra Tjore er godt kjent bland
dem som besøker Bondens marked i Bergen, og det var en glede å
finne dem som utstiller også på årets Matstreif i Oslo. Dette er
kvalitetspølser fra Vestlandet som virkelig fortjener å bli spist i
resten av landet også. Det blir interessant å følge med på
fortsettelsen!
Jeg valgte lammpølsene denne gangen,
og tilberedte dem med rosenkål og kastanjer, sammen med en puré av
poteter og persillerot. Fant persillerot med grønt på i butikken
forrige uke, og brukte det grønne i stedet for vanlig bladpersille.
Veldig god smak. Resten av det grønne skal bli til suppe!
Dette er ekte høstmat med ferske
grønnsaker og rik smak. Et godt glass rødvin passer bra til denne
retten, eller en frisk øl med mye humle, for eksempel en IPA.
Friskheten i ølet er en god kontrast til mektige pølser.
Til 4 personer:
8
lammepølser
6
poteter
3
persillerøtter
1
ss smør
en
skvett matfløte
salt,
pepper og revet muskatnøtt
500
g rosenkål
250
g kastanjer, hermetiske
1
sjalottløk
2
ss smør
0,5
dl portvin eller søt hvitvin
1
bunt bladpersille
salt
og pepper
Begynn
med potet- og persillerotpuré. Skrell poteter og skjær i mindre
biter. Skrell persillerot og skjær opp. Potetbitene må være større
en persilleroten siden persilleroten trenger lengre tid for å bli
kokt. Kok alt mørt i saltet vann. Hell av vannet og tilsett 1 ss
smør til potetene og persillerøttene. Lag puré med en stavmikser.
Tilsett en skvett fløte. Hvor mye avhenger av hvordan man ønsker at
konsistensen på pureen skal være. Smak til med salt, pepper og litt
revet muskatnøtt.
Fjern
de ytterste bladene av rosenkålen og skjær kryss i stammen på
rosenkålen. Vask rosenkålen, og kok eller damp dem så vidt møre,
ca 8 minutter. Finhakk sjalottløk. Kok løken i smør på middels
til svak varme, smøret skal ikke brunes. Tilsett kastanjer og varm
opp. Knus kastanjene lett med en skje eller gaffel når de er
gjennomvarme. Tilsett vin og la koke inn til det tykner. Dette tar
bare et par minutter. Tilsett rosenkål, og rør forsiktig. Smak til
med salt og pepper. Strø på finhakket persille til slutt.
Pølsene
stekes eller grilles på sterk varme. Server med puré og rosenkål
og kastanjer.
Å! Lammepølser er godt! :-) Høres ut som deilig tilbehør også! :-)
SvarSlett