Magasinet Mat fra Norge hadde en liten
uhøytidelig konkurranse på Facebook for en stund siden og jeg vant
dette sjarmerende heftet fra 70-tallet om ost. Her er det mye
inspirasjon å hente og jeg falt pladask for osteterten. Minner går
tilbake til mammas klubbmenyer tidlig på 80-tallet da jeg og pappa
måtte holde oss i kjelleren og fikk bare snike godbiter på kjøkkenet
etter at klubbdamene hadde spist. Paier og salater var vanlig at
mamma serverte.
Denne osteterten passer både som
tilbehør til en middag eller helt for seg selv som en klubbrett. Kan
serveres med grønnsaker eller frukt, alt etter hva som best passer
anledningen.
Osten jeg brukte i denne terten er ikke
hvilken som helst ost. Den kommer fra Osteriet i Samnanger og heter
Sverre. Osten er kalt opp etter en god nabo. Osten er kjøpt på
Bondens marked og man får med et lite ark med historien om ysterens
gode nabo som het Sverre. En rørende historie som er blitt til en
nydelig ost.
Man kan bruke hvilken som helst hvitost
i denne paien, og jeg blandet Sverre med Jarlsberg Edel, 50/50 av
hver.
Tertebunn:
200 g hvetemel
150 g smør
2 ss fløte
Ostefyll:
1 dl kremfløte
2 egg
ca 200 g ost
(Gouda, Jarlsberg, Cheddar eller annen ost)
1 ts hvetemel
Til bunnen
smuldres mel og smør sammen til en grynet masse. Man kan gjerne
bruke en food processor. Ha i
fløte og bland deigen raskt sammen. Pakk i plast og la hvile minst
30 min i kjøleskap.
Når
deigen har hvilt kjevles 2/3 av den ut og legges i en paiform. Stikk
i bunnen med en gaffel. Legg på et ark med bakepapir og hell over
erter. Dette for at deigen ikke skal blåse seg opp. Stekes i
forvarmet ovn på 250 grader i 10-12 min. Avkjøl og fjern erter og
bakepapir.
Osten
grovraspes. Hvis ønskelig kan også noe av osten være i små
terninger. Pisk fløten litt og ha i eggeplommer, hvetemel og ost.
Stivpisk eggehviter og bland i. Ha ostefyllet i tertebunnen. Resten
av deigen brukes til å lage gitter på toppen og til å skjøte
kanten med. Pensle gitteret med lettpisket egg. Stek så terten på
200 grader i ca 20 min til fyllet har stivnet og gitteret har fått
fin, gylden farge.
Terten
serveres lunken eller romtemperert. Nydelig å ta med i matpakken.
Eller lag denne osteterten og inviter en god nabo på besøk!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar