Ingenting er mer
luksus enn å få ferske, økologiske varer, hentet fra åkeren mens
man står og venter. I går var jeg på Storegarden på Ask og fikk
fersk asparges, jordskokk og egg. Ingen sprøytemidler og mye smak.
Dette måtte det blir festmåltid av. Fisken kom fra fryseren, men
var bare noen timer gammel før den havnet der. Selvfisket. Jeg brukte lyr,
men her kan man bruke det man har av og har lyst på både av hvit og
rød fisk.
Chips av
jordskokk er helt fantastisk, og veldig avhengighetsskapende. Har man
tid burde man lage en svær skål til gjestene. Garanterer at den
hadde forsvunnet på kort tid. Å beregne 1-2 jordskokk pr person
blir mye chips til denne retten, men tro meg, det er ikke noe
problem.
Potet- og jordskokkpuré:
500
g poteter
500
g jordskokk
1
ss smør
2
ss hakket gressløk
1-2
dl fløte eller fløtemelk
salt
og pepper
Skrell
poteter og jordskokk og skjær i mindre biter. Jordskokken kokes
raskere enn poteten, så ha dem ca halvparten så små som
potetbitene. Kok møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet. Mos
potet og jordskokk sammen med smør. Om man ønsker en helt jevn puré
må man bruke stavmikser. Jeg liker pureen med litt biter i.
Bland
i gressløk og spe med fløte eller fløtemelk. Ikke ta for mye i om
gangen, da kan den bli for tynn. Smak til slutt til med salt og
pepper, både svart og hvit, liker jeg.
Jordskokkchips:
Ca
1-2 jordskokk pr person. Denne chipsen blir man avhengig av, så pass
på å lage nok.
Skrubb
jordskokken grundig. Skjær bort små knoller. Trenger ikke skrelle
den. Skjær skokken i tynne skiver, bruk helst en mandolin.
Bruk
nøytal olje, og varm den opp i en tykkbunnet panne eller
frityrgryte. Varm oljen til 180 grader. Ha i litt og litt jordskokk
om gangen. La fritere til de så vidt begynner å skifte farge. Ta ut
av oljen umiddelbart (bruk en hullsleiv), og spre utover litt
kjøkkenpapir. Når chipsen er avkjølt og tørr kan den has i en
skål. Strø på litt fint salt.
Asparges:
Ca
400 g fersk asparges. Knekk av den nederste trevlete delen på
stilken.
Når
man bruker så tynn og fersk asparges som dette trenger den ikke koke
i det hele tatt. Jeg varmet den bare ved å la den dampe på rist i 1
minutt. Litt tykkere asparges kan få 2-3 minutter.
Stekt fisk:
4
stykker fisk a 160 gram.
Ha
godt med grovt salt på fisken, og la ligge i ca 20 min. Skyll av og
tørk fisken godt. Varm olje i en stekepanne. Stek fisken først med
skinnsiden ned i 4-6 minutter (avhengig av tykkelsen på fisken). Ha
så litt smør i pannen og snu fiskestykkene. Stek videre i 3-4
minutter til den er akkurat gjennomstekt. La fiskestykkene hvile noen
minutter før servering.
Eggene ble forøvrig til en nydelig omelett dagen etter:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar