Jeg har alltid elsket honning, og det
kommer nok av at min kjære morfar var birøkter (i tillegg til mye
annet). Vi er blitt bortskjemte med nylaget, deilig honning hele
oppveksten. Av og til fikk vi også tygge på voks full i honning.
Voksen er de platene biene lager for å lagre honningen i. Birøkterne
tar ut hele disse platene og presser all honningen ut av dem. Eller
man kan skjære dem i biter og tygge honningen utav. Utrolig søtt og
mykt og godt.
Bildet viser et glass med honning der
også voksen er tatt med. Gleder meg til å la barna tygge på den.
Voksen kan tygges ganske lenge etter at honningen er spist opp, den
er seig som tyggis. Til slutt smuldrer den litt opp. Morfar gikk
nesten konstant rundt og tygget voks da han arbeidet med biene,
blomstene sine, hønsene eller fiskegarnene.
Det finnes utallige ulike sorter
honning som alle smaker forskjellig. Smaken avhenger av hvilke blomster biene henter honning fra. Favoritten min er den ekte
lynghonningen som blir laget utpå høsten. Den er litt sterkere på
smak enn den milde norske sommerhonningen som er laget på vårens og
forsommerens første blomster. Akasiehonning er også en favoritt,
spesielt på ost.
Jeg kom over denne oppskriften på
honninghjerter i denne høstens utgave av bladet ”Mat & Venner”
(s 19). Disse kakene minner om pepperkaker, men er mye mildere. De er
søtet bare med honning, med mindre man pynter med sukker eller
melis. På en annen side ble de kjempegode med melisglasur laget
av sitronsaft. Honning og sitron er jo en sikker vinner.
Til ca 20 hjerter:
200 g honning
100 g smør
1 egg
1 ts bakepulver
1 ss kaldt vann
1 ts kanel
1 ts kardemomme
275 g hvetemel
Smelt honning og smør i en panne på
lav temperatur. Avkjøl. La egget få romtemperatur. Visp egget og
tilsett i honning- og smørblandingen. Bland bakepulveret ut i kaldt
vann, og tilsett sammen med kanel og kardemomme. Elt til slutt i
melet til det blir en fast deig. Dekk til med plastfolie og la stå i
kjøleskapet natten over.
Kjevle ut deigen på en melet bordplate
til ca ½ cm (tykkere enn vanlige pepperkaker). Stikk ut hjerter med
pepperkakeform. Legg på bakeplate. Dryss gjerne litt perlesukker og
ekstra kanel på hjertene. Farget perlesukker kan også strøs på.
Stek i forvarmet ovn på 175 grader i ca 10 min. Hold øye med kakene
under steking. De skal være jevnt lysebrune og hevet med ca
halvparten av størrelsen.
Serveres varme rett fra ovnen, eller
avkjølt og pyntet. Bland siktet melis med sitronsaft og smør utover
hjertene. Pynt gjerne med kakepynt. Høsten er herlig.
Fått hjelp av ungene til pynting |
Den aller siste ble en smiley |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar