Søk i denne bloggen

lørdag 15. oktober 2011

Honninghjerter



Jeg har alltid elsket honning, og det kommer nok av at min kjære morfar var birøkter (i tillegg til mye annet). Vi er blitt bortskjemte med nylaget, deilig honning hele oppveksten. Av og til fikk vi også tygge på voks full i honning. Voksen er de platene biene lager for å lagre honningen i. Birøkterne tar ut hele disse platene og presser all honningen ut av dem. Eller man kan skjære dem i biter og tygge honningen utav. Utrolig søtt og mykt og godt.
Bildet viser et glass med honning der også voksen er tatt med. Gleder meg til å la barna tygge på den. Voksen kan tygges ganske lenge etter at honningen er spist opp, den er seig som tyggis. Til slutt smuldrer den litt opp. Morfar gikk nesten konstant rundt og tygget voks da han arbeidet med biene, blomstene sine, hønsene eller fiskegarnene.

Det finnes utallige ulike sorter honning som alle smaker forskjellig. Smaken avhenger av hvilke blomster biene henter honning fra. Favoritten min er den ekte lynghonningen som blir laget utpå høsten. Den er litt sterkere på smak enn den milde norske sommerhonningen som er laget på vårens og forsommerens første blomster. Akasiehonning er også en favoritt, spesielt på ost.

Jeg kom over denne oppskriften på honninghjerter i denne høstens utgave av bladet ”Mat & Venner” (s 19). Disse kakene minner om pepperkaker, men er mye mildere. De er søtet bare med honning, med mindre man pynter med sukker eller melis. På en annen side ble de kjempegode med melisglasur laget av sitronsaft. Honning og sitron er jo en sikker vinner.

Til ca 20 hjerter:
200 g honning
100 g smør
1 egg
1 ts bakepulver
1 ss kaldt vann
1 ts kanel
1 ts kardemomme
275 g hvetemel

Smelt honning og smør i en panne på lav temperatur. Avkjøl. La egget få romtemperatur. Visp egget og tilsett i honning- og smørblandingen. Bland bakepulveret ut i kaldt vann, og tilsett sammen med kanel og kardemomme. Elt til slutt i melet til det blir en fast deig. Dekk til med plastfolie og la stå i kjøleskapet natten over.


Kjevle ut deigen på en melet bordplate til ca ½ cm (tykkere enn vanlige pepperkaker). Stikk ut hjerter med pepperkakeform. Legg på bakeplate. Dryss gjerne litt perlesukker og ekstra kanel på hjertene. Farget perlesukker kan også strøs på. Stek i forvarmet ovn på 175 grader i ca 10 min. Hold øye med kakene under steking. De skal være jevnt lysebrune og hevet med ca halvparten av størrelsen.


Serveres varme rett fra ovnen, eller avkjølt og pyntet. Bland siktet melis med sitronsaft og smør utover hjertene. Pynt gjerne med kakepynt. Høsten er herlig.



Fått hjelp av ungene til pynting

Den aller siste ble en smiley


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar