Da jeg gikk på folkehøyskole i
Sandefjord fikk vi en gang i blant en underlig kombinasjon til
middag. Underlig for meg i hvert fall: tomatsuppe og pannekaker med
blåbærsyltetøy. Her på vestlandet er tomatsuppe helt vanlig, men
ikke sammen med pannekaker. Og pannekaker er kaffimat, med mindre man
lager fleskepannekaker. Underlig kombinasjon altså, men allikevel
veldig godt. Skikkelig barnemat hvis du spør meg. Det ble dermed
servert tomatsuppe og pannekaker til middag en lørdag for noen uker
siden. De to aller beste rette mine barn kan få, og det samtidig.
Stor suksess.
Tomatsuppe til 4 personer:
Tomatsuppe kan lages i mange ulike
varianter. Dessverre har mine barn fått posevarianten litt for ofte,
og synes den er beste. Altså måtte den etterlignes så godt det lot
seg gjøre. Det vil si at jeg lagde en jevnet suppe smakssatt med
tomatpuré. Det ble godkjent!
1 ss smør
2 ss mel
1 liter kraft. Man kan også bruke vann
og buljong, og jeg foretrekker flytende buljong fra flaske.
1 boks tomatpuré
2 ts sukker
salt og pepper
pølsebiter og kokt pasta
Smelt smør i en gryte og rør inn
melet. Spe med litt og litt kald kraft eller vann (rør i buljong
etter hvert). Kok opp og la koke 10 min. Ha i tomatpuré, og smak til
med sukker, salt og pepper. Vær forsiktig med saltet, i hvert fall
hvis man også har pølsebiter i. Ønsker man pasta i suppen kokes
den separat og has i rett før servering. Pølsebiter varmes i
suppen.
Fint å få hjelp til å skjære opp pølsen! |
Pannekaker til 4 personer:
3 egg
½ ts salt
2 ts sukker
1 liter melk
(man kan gjerne bruke melk som er gått ut på dato)
4 dl hvetemel
Pisk eggene
sammen med salt og sukker. Ha i melk og mel vekselsvis, og rør godt
til en jevn røre. La røren hvile ½ time før man steker tynne
pannekaker.
Blåbærsyltetøy
Aller siste rest
av blåbærene fra i fjor gikk med til denne retten. Vel anvendt. Når
jeg tar blåbær fra fryseren liker jeg best å koke syltetøy med
litt tykningsmiddel. Plukker man blåbær nå i sommer er de aller
best rørte.
200 g blåbær
50 g sukker
2 ss syltepulver
Kok opp
blåbærene på svak varme og la dem trekke i ca 5 min. Ta bort fra
varmen. Bland syltepulver med sukker og ha i blåbærene. Rør til
alt sukkeret er oppløst. Avkjøl.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar