Søk i denne bloggen

fredag 6. mars 2015

Havrebrød med havreøl


Havre er sunt fordi det er næringsrikt og metter lenge. I tillegg smaker det saftig og godt, og en av mine favoritter er havrebrød. Når man i tillegg bruker havreøl som væske i brødet blir det ekstra saftig. Jeg valgte å lage et eltefritt havrebrød denne gangen, rett og slett fordi det er så enkelt. Alle ingrediensene ble blandet sammen om kvelden, og formiddagen etter bakes brødet. Stekes brødet i en jerngryte får det også en ekstra god og sprø skorpe.
Her finnes en veldig bra beskrivelse av hvor enkelt det er å lage eltefrie brød: http://www.matpaabordet.no/2011/01/eltefritt-brod-bak-brod-i-helgen-film/

Jeg brukte Nøgne Ø's havrestout i dette brødet, forøvrig et veldig godt øl å drikke også. Andre mørke øltyper eller vanlig pils kan også fint brukes.

Jeg brukte:
100 g havregryn
300 g havremel
300 g hvetemel
1/2 ts salt
1/4 ts tørrgjør
5 dl havrestout (øl)
ca 1-2 dl vann (må tilpasses)
en klype havsalt


Ølet bør ha romtemperatur. Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Rør i 5 dl øl. Spe på med mer vann hvis deigen er for tørr. Den skal være temmelig klissete, og våtere enn vanlig brøddeig. Sett til heving på kjøkkenbenken natten over. Om morgenen tar man tak i kantene på deigen og bretter over midten (4 ganger). La heve i 2 timer til.


Ønsker mat et lysere og luftigere brød han deler av havremelet byttes ut med hvetemel.

Forvarm ovnen til 250 g. La gryten eller formen som du skal steke brødet i også forvarmes i ovnen. Når ovnen er varm har man deigen oppi gryten eller formen. Strø over en klype havsalt, sett på lokk og stek brødet i 30 minutter. Ta så av lokket, skru varmen ned til 200 grader og stek videre i 15 min. Ta brødet ut av gryten og avkjøl på rist.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar