Nå er det
fryktelig lenge siden jeg har bakt brød, og det var deilig å stå til albuene i
brøddeig igjen. Jeg liker å bruke hendene når jeg blander ingrediensene og knar
sammen deigen. Etter en stund får kjøkkenmaskinen ta over for at deigen skal
bli knadd lenge og vel. Den skal bli skikkelig klissete før den settes til
heving.
Jeg har gått
til anskaffelse av gamle kornsorter fra Holli mølle, så dette brødet inneholder
både svedjerug og emmer. Man kan selvfølgelig bruke helt vanlig rug, og
hvetemel eller speltmel i stedet for emmer. Jeg liker produktene fra Holli mølle
fordi de er økologiske og fordi gamle kornsorter er mer eksotiske å arbeide med
enn det vanlige melet.
Dette brødet
inneholder også øl og honning som er hovedingrediensene for smaken. Man kan
bruke hvilket som helst øl, jeg brukte en flaske med noe tysk øl som jeg ikke
likte noe særlig å drikke. Den søte honningen gjør også at brødet får en fin,
sprø skorpe med litt karamellaktig smak. Oppskrift til 2 små brød:
1 dl finmalt
svedjerug (eller sammalt rug, fin)
400 g siktet
emmer (eller siktet spelt eller hvetemel)
250 siktet
rugmel
200 g
sammalt spelt
50 g gjær
1-2 ts salt
5 dl øl
1 dl lunken melk
2 ss honning
Bland alt
melet sammen. Varm ølet til ca 30 grader. Løs gjæren opp i ølet og tilsett i
melet. Bland godt. Ha også i lunken melk. Ha til slutt i salt og honning. Kna
deigen godt. Deigen skal være litt løs, så tilsett mer lunken melk ved behov.
Sett deigen til heving, og la heve til ca dobbel størrelse.
Ha deigen på
en melet bordplate og del i to emner. Smør to brødformer med smeltet smør eller
olje. Ha deigen i formene og sett til etterheving. Jeg liker å etterheve over
varm vanndamp. La etterheve til deigen igjen har doblet i størrelse.
Forvarm
ovnen på varmluft til 250 grader. Stek brødene i 10 minutter. Senk temperaturen
til 170 grader, og stek videre i ca 30 minutter. Brødene er ferdigstekte når
det lyder hult når man banker på dem.
Skjær brødet
i skiver og server gjerne til spekematen i stedet for flatbrød!
Så kult med gamle kornsorter! Spennende!:-)
SvarSlett