Det aller beste med å lage fiskesuppe
er at man får en nydelig rett nesten uansett hva man har i den. Det
er veldig mange fisketyper som egner seg, samtidig som nesten alle
grønnsaker passer i suppen. Jeg liker best å lage suppe å den
hvite fisken som jeg har for hånden. Sei gir veldig god og mye smak.
Av grønnsaker passer alle slags rotgrønnsaker godt, og disse avgir
også mye god smak.
Den aller beste suppen med mest smak
lages av det man tror man ikke har bruk for og som man vanligvis
kaster bort. For eksempel er denne suppen laget på rekeskall,
fiskeben, fiskehode og skallet på selleriroten. Koker man kraft må
man ikke skrelle grønnsakene, bare vaske dem godt. Skallet har mye
smak og det er synd når den fjernes. Man koker kraft på skallet og
har selve grønnsakene i suppen.
Mengder er vanskelig å oppgi til en
slik suppe, men jeg prøver med omtrentlige mål. Bruk det man har
for hånden, og smak til underveis. Oppskriften her er til ca 2
liter suppe.
Rekeskall etter ca 250 g reker
Fiskeben og -hode til en fisk på ca 1
kg (eller 2 på 500 g)
1 sellerirot
1 løk
1 purre
3 gulrøtter
2 båter hvitløk
1 bunt persille
2 poteter
ca 200 g fiskefilet
salt og pepper
ca 1 dl fløte
100 g pillede reker
Rekeskall legges utover en ildfast
form, og tørkes i ovn på 180 g i ca 30 min. Fiskeben skylles i
kaldt vann, det bør være minst mulig blod på ben og hode. Fjern
øynene fra fiskehodet da de kan gjøre suppen uklar eller grumsete.
Bruk bare skallet på selleriroten.
Vask det godt og skjær i biter. Bruk hele løken, også skallet.
Vask og skjær den i båter. Bruke hele, knuste hvitløksfedd. Bruk 1
hel gulrot, vasket og skjært i store biter. Bruk det ytterste,
groveste laget av purren, vask det godt og skjær i biter. Vask til
slutt persillen, og bruk stilkene i kraften.
Surr grønnsakene i nøytral olje i ca
5-10 min. Ha i tørket rekeskall og fiskerester, og hell på ca 2,5
liter vann. Kok opp og la småkoke i ca 60 min. På slutten av
koketiden smakes kraften til med nok salt og pepper. Ta så bort fra
indirekte varme, og la trekke i 60 min til (ikke la kraften koke
lenger, da kan den bli bitter).
Sil suppen, gjerne gjennom et klede for
å unngå småpartikler som rekeben og følehorn. Skjær sellerirot,
gulrøtter og poteter i små terninger. Finhakk purren. Kok opp
kraften og kok grønnsakene møre i kraften, gjerne uten lokk for å
koke kraften litt inn. Dette tar ca 15 minutter. Ha i fløte og kok
opp igjen. Ha så i fiskefilet, og la fisken trekke i suppen. Smak om
det trengs mer salt og pepper. Finhakk persille og bland i. Server
suppen med pillede reker på toppen og godt brød ved siden av.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar