Min
bror har emigrert til USA. Kjøpt hus, giftet seg og fått en
kjempesøt liten gutt. Når de nå feirer jul i Norge må vi være
såpass gjestfrie at vi disker opp med en skikkelig amerikansk
julemiddag. Det blir nok ikke akkurat slik som de er vant med, men et
par uramerikanske elementer har jeg prøvd å få med, for eksempel
kalkun, grønne bønner, pumpkin pie. Jeg har naturligvis satt mitt
preg på måltiden, blandet inn elementer av både typisk norsk og
litt belgisk (der min mann er fra). Sammensatt ble det et
kjempemåltid med kalkun, stuffing, mye forskjellig tilbehør, og
både kake og is til dessert. Og som vanlig koser jeg meg vel så mye
med planleggingen og handlingen som med selve matlagingen. Ble veldig
mett også.
Hovedretten
besto av følgende elementer:
Kalkun
i mandarinjus
Stuffing
(fyll) med kjøttdeig og tørket frukt i cognac
Mandarinsaus
Potetmos
med ost
Maldonsaltede
grønne bønner
Parmesan- og fruktsalat
Cinnamon
and cranberries biscuits (bakst med kanel og tranebær)
Til
dessert lagde jeg:
Pumpkin cheesecake (ostekake med gresskar)
Juleis med krydder og tørket frukt
Cognackrem
Stuffing (fyll) med
kjøttdeig og tørket frukt i cognac
100 g
tørket aprikos
100 g
svisker
100 g
rosiner
80 g
pinjekjerner
5 ss
cognac
2
skiver tørt brød
2-3
ss melk
1 egg
500 g
karbonadedeig eller medisterdeig eller en blanding av de to
2
sjalottløk
1 dl
fløte
1 cm
fersk ingefærrot
salt
og pepper
Hakk
aprikoser, svisker og rosiner i mindre biter. Grovhakk pinjekjernene.
Bland sammen og tilsett cognac. Rør godt og la stå mens man
forbederer de andre ingrediensene.
Skjær
skorpen av brødet og skjær skivene i små terninger. Hell over melk
og la trekke den inn i brødet. Finhakk sjalottløk. Stek løk i
panne på middels varme til den er blitt myk. Skru opp varmen litt og
ha i kjøttdeig. Stek kjøttdeig ferdig. Skru ned igjen varmen, og
tilsett brød, egg, frukt i cognac og fløte. Bland alt godt sammen,
og la fyllet varmes opp til det tykner. Smak til med salt og pepper.
Rasp til slutt i fersk ingefær og bland godt. Sett til sides.
Kalkun i mandarinjus
Å
steke kalkun krever full oppmerksomhet hele tiden. Den skal
dynkes/pensles hvert 30 minutt eller oftere gjennom hele steketiden.
Man beregner ca ½ time steketid pr kg kalkun inkludert fyllet. Til
en kalkun på ca 5 kilo + ½ kg fyll beregnet jeg derfor 3 timer
steking + 20 min hvile.
La
kalkunen få romtemperatur før den stekes. Forvarm ovnen til 165
grader. I tillegg til kalkun trenger man:
150 g
smør
2 dl
rapsolje
4 dl
mandarinsaft
Fyll
kalkun med hjemmelaget stuffing. Har man for mye varmes det i en skål
ved siden av. Legg aluminiumsfolie i bunnen av en langpanne. Legg
over en rist, og legg kalkunen på risten. Gni kalkunen inn med
halvparten av smøret. Resten av smøret smeltes og blandes med olje
og mandarinsaft. Sett et steketermometer i kalkunen i den tykkeste
delen av brystet. Sett kalkunen i ovnen, og begynn å dynke hele
kalkunen med mandarinblandingen etter ca 30 min. Dynk hver halvtime.
Når det er tomt for mandaringblanding pensles kalkunen med
stekeskyen. Dekk gjerne kalkunen løst med aluminiumsfolie hvis den
begynner å bli veldig brun/mørk. La kalkunen stå til termometeret
viser 68-70 grader. Ta ut og la hvile 20-30 min. Før servering kan
man pynte med halve og kvarte mandariner.
Mandarinsaus
Krås og innmat fra kalkun
4
dl mandarinsaft
4
dl kyllingbuljong (usaltet eller lett saltet)
½
dl fett fra stekraften av kalkunen
1
ss Maizena
kajennepepper
Brun krås og innmat fra kalkun i en stekepanne på sterk varme. Til sett mandarinsaft og buljong. Kok opp og la redusere til ca halvparten. Bland i
fett fra kalkunen og 1 ss Maizena utblandet i noen spiseskjeer vann.
Kok opp, og la koke noen minutter. Smak til med salt ved behov, og ha
i litt kajennepepper.
Tilbehør
Som
tilbehør serverte jeg en hjemmelaget potemos av melne poteter
tilsatt raspet ost. Jeg dampet også grønne bønner
(aspargesbønner eller brekkbønner), vendte dem i noen spiseskjeer
smør før servering, og strødde over maldonsalt og hakket
bladpersille. I tillegg lagde jeg denne herlige salaten: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2011/07/parmesan-og-fruktsalat.html
Biscuits med kanel og
tranbær
Prikken
over i-en under dette måltidet er disse biscuitsene, som ligner mye
på scones. Deilig myk bast som skal serveres varm, rett fra ovnen. I
USA får man biscuits i alle slags varianter, både salte og søte. Jeg
valgte søte til dette måltidet, tilsatt kanel og tranebær.
Fantastisk godt! Til 24 stk trenger man:
5
dl mel
2
ts bakepulver
½
ts salt
1
ss kanel
1
ss sukker
60
g kaldt smør
2
dl melk
75
g tørkede tranebær
Ha
mel, bakpulver, salt, sukker og kanel i en food
processor
med kniv sammen med smøret som er oppdelt i teringer. Kjør til alt
er smuldret godt sammen. Ha i tranebær og kjør litt videre. Ha til
slutt i melk og bland fort sammen. Pakk deigen sammen på en glatt og
kald overflate. Del i 4 emner og rull pølser på ca 4 cm i diameter.
Skjær skiver av pølsene og sett på bakebrett. Stek i forvarmet ovn
på 180 grader i ca 12 minutter.
Pumpkin cheesecake
Som en vri på den vanlige pumpkin pie
lagde jeg det om til en ostekake, American style of course. Min
svigerinne er glad i ostekake, og jeg kunne da også få inn et
julelement ved å bruke pepperkaker i bunnen. Ble pyntet med litt
krem langs kanten og pepperkakesnøfnugg på toppen. Denne kaken
lages gjerne dagen før, blir god når den har stått en stund.
300 g pepperkaker
150 g smeltet smør
5 dl gresskarpuré (amerikanerne bruker
ofte hermetisert. Jeg lagde egen ved å bake gresskar i ovn og så
kjøre med en stavmikser. Se tips her: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2011/10/gresskar.html)
250 g ricottaost
300 g kremost
1 ts kanel
½ ts muskat
½ ta nellik
2 ss Maizena
2 ss vaniljeekstrakt
2 dl honning
50 g Molasses sukker (eller brunt
sukker)
½ dl kremfløte
3 egg
Knus pepperkaker og bland med smeltet
smør. Fordel utover i en vid springform med bakepapir i bunnen.
Trykk bunnen godt ned i formen og oppover kanten. Sett til siders.
Forvarm ovnen til 175 grader.
Rør ricotta og kremost lyst og luftig.
Ha i krydder, vanilje og gresskar. Rør godt. Bland i honning,
sukker og fløte. Ha til slutt i ett og ett, og og rør godt mellom
hvert egg. Hell blandingen over kakebunnen. Dunk forsiktig i formen
for å bli kvitt alle luftbobler. Stek kaken i ca 1 time. Den kan
være litt bløt i midten når den tas ut av ovnen, den setter seg
når den avkjøles. Avkjøl, og sett gjerne kaldt over natten.
Serveres med pisket krem.
Juleis med krydder og
tørket frukt
Krydder og tørket frukt og bær i isen
gir en skikkelig julesmak. Skikkelig godt, og en passer fint til
ostekaken med gresskar.
1 liter vaniljeis
en håndfull tørkede aprikoser
en håndfull tørkede tranebær
(cranberries)
en håndfull rosiner
4 tørkede fikner
2,5 dl kremfløte
½ ts malt ingefær
¼ ts malt muskat
¼ ts kardemomme
Aprikoser, tranebær og rosiner hakkes
i større og mindre biter. Kremfløte piskes tykk Ha i krydder ca
halvveis i piskingen. Isen må være myk, ca slik som softis. Rør
først i hakket frukt, og bland så i krydret krem. Ha i boks og frys
igjen. Før servering serveres isen med litt hakket frukt på toppen
og litt nyrevet muskat.
Cognackrem
Til
slutt serverte jeg også cognackrem. Denne kremen passer fint til
både kaken og isen. 2 dl kremfløte piskes med 2 ts sukker. Når
kremen er nesten ferdig røres forsiktig i 2 ss cognac eller etter
smak.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar