Jordskokk
er en fantastisk ingrediens og en av de «gamle» grønnsakene som ble dyrket i
Norge før poteten overtok (er jeg blitt fortalt…). Den overleverer den harde
vinteren i Norge, og den jordskokken som jeg kjøper av en lokal produsent nå om
våren er grønnsaker som har vokst i løpet av høsten og bare blir værende i
jorden over vinteren.
Jordskokk
passer ypperlig til kremer og supper på lik linje med sellerirot og andre
rotgrønnsaker. Jordskokksuppe er mektig, så dette er et godt måltid når den
serveres med et stykke fisk og deilig smørstekt nykål. Lager man litt chips av
et par jordskokk i tillegg får man en perfekt topping på suppen. Helt nydelig.
Til
4 personer:
1
kg jordskokk + et par ekstra til chips
1
liten gul løk
1
liter vann
2
dl matfløte
Saften
av ½-1 sitron
2
ss smør + til steking
4
stykker torsk på ca 150 g hver
Salt,
pepper, muskatnøtt
½
nykål (alene eller i kombinasjon med andre kåltyper)
Suppe:
Skrell
løken og stek den blank i litt nøytral olje. Skrell jordskokkene og ha i sammen
med løken. Tilsett vann og en liten teskje salt og kok til jordskokken er mør. Kjør
suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og 2 ss smør og kok opp. Smak til
med sitronsaft, mer salt hvis nødvendig, pepper og muskatnøtt.
Fisk:
Fisken
må være skinn- og benfri. Ha på et godt lag med salt og la ligger i ca 20 min.
Skyll av saltet. La fisken trekke i vann på ca 80 grader til den akkurat flaker
seg (ca 10 min).
Nykål:
Kålen
skjæres i tynne strimler. Smelt ca 1-2 ss smør i en vid kjele eller stekepanne.
Stek kålen på svak varme til den faller sammen og er myk. Viktig å ikke bruke
for sterk varme for å unngå at smøret blir brunt. Ha på litt salt og pepper.
Jordskokkchips:
Vask
jordskokken godt. Skallet kan godt beholdes på. Skjær jordskokken i svært tynne
skiver. Varm opp litt frityrolje eller annen nøytral olje til ca 180 grader. Stek
chipsen i oljen i små porsjoner til den skifter farge. Tar 3-4 minutter. La
renne av på kjøkkenpapir. Strø på salt.
Ha
rykende varm suppe i skåler. Legg en fiskebit i hver porsjon. Legg nykål rundt
fisken og ha litt chips på toppen.