Søk i denne bloggen

søndag 27. januar 2013

Salma med saus av Hardangersider


Til gjestene som var på besøk i helgen hadde jeg lyst å lage en forrett med hovedkomponenter fra Vestlandet. Salmaen er fra Bømlo, en skikkelig vestlandsstolthet. I stedet for den tradisjonelle champagnesausen valgte jeg heller saus med tørr, sprudlene Hardangersider. Ramsløkpureen er også fra Hardanger, og hestebønner dyrkes i Rogaland. Rugbrødet er ikke en typisk vestlandsingrediens, men det er så godt sammen med laks at jeg bare måtte. Retten består av en del komponenter, men er allikevel ikke mer komplisert enn at den lages til 8 på ca ½ time.

Saus av Hardangersider (til 8 porsjoner):
1 sjalottløk
2,5 + 0,5 dl Hardangersider, tørr
2 dl fløte
½ ts salt
hvit pepper

Finhakk sjalottløk og kok opp sammen med 2,5 dl tørr Hardangersider. La redusere til ca halvparten. Ha i fløte, kok opp og la redusere igjen til ca halvparten. Sil av løken, og smak til med salt og pepper. Rett før servering has i siste halve desiliter med sider. Ikke la sausen koke etter dette.

Hestebønner kokes i ca 3 min og skylles så i kaldt vann. Ta bort belgen som bønnene ligger i. Smelt litt smør i en panne og fres bønnene noen minutter før servering.

Sprø rugbrødskiver: Skjær millimetertynne skiver av et godt, dansk rugbrød. Smelt smør i en panne og stek skivene sprøe på begge sider.

Salma:
Skjær fisken i tynne skiver og dander på tallerken. Forvarm steikeovnen på 175 grader, gjerne varmluft. Sett tallerkenene med fisken i ovnen i ca 4-5 min til fisken er blitt akkurat lunken. Ta ut og strø flaksalt over fisken. Legg to små skjeer ramsløkpuré ved siden av fisken. Legg hestebønner på tallerken og hell ca 2 ss varm saus over. Server med rugbrødet ved siden av. Resten av sausen settes på borden for påfyll. Server gjerne litt ekstra brød som ikke er stekt slik at man kan få med all sausen. Det trengs!

Ser litt ut som stjerner slik de ble servert! Sjøstjerner...


mandag 21. januar 2013

Cecilies kake


I 40 års-dag til en god venninne må jeg lage en god kake. I mangel på et bedre navn på denne ble det Cecilies kake, og den representerer henne ganske godt også. Den har fem lag, og Cecilie er utvilsomt en person med flere ferdigheter. Den er pen utenpå, og med en frisk og oppkvikkende grønnfarge på pæregeleen, slik som Cecilie også er full av sprellende overraskelser.

Har hatt lyst å lage en slik kake lenge, og opprinnelig kunne jeg tenke meg å lage individuelle porsjonskaker av de samme komponentene. Det må jeg gjøre en gang det maks er 10 gjester, og 60. Kaken består av en nøttebunn av hasselnøtter, et lag gelé av bringebær, et lag gelé av pære, sjokolademousse og sprøtt strø på toppen. Til slutt ble den pyntet med sjokoladekrem.

Nøttebunn:
3 eggehviter
115 g malte hasselnøtter
115 g melis

Bland malte hasselnøtter med melis. Stivpisk eggehviter og skjær forsiktig i nøtter og melis. Ha i en smurt form, og stek i forvarmet ovn på 165 grader i ca 30-35 min. Avkjøl på rist.

Til høyre: miniversjonen til barnevakten

Bringebærgelé:
Ca 500 g bringebær
150 g sukker
1 ss tykk balsamico
saften av 1 sitron
5 plater gelatin

Kjør bringebær og sukker i en hurtigmikser til en jevn saus. Ha sausen gjennom en sikt for å fjerne steinene. Bland i saften av 1 sitron. Legg platene med gelatin til bløt i kaldt vann i 5 min. Løs gelatinen opp i 1/2 dl kokende vann. Hell gelatin i bringebærsausen i en tynn stråle mens man rører hele tiden. Når  nøttebunnen er helt avkjølt helles bringebærgelé over. Sett kaldt til geleen er stivnet.


Pæregele:
Ca 1,5 kg modne pærer
1 vaniljestang
Ca 50-100 g sukker
5 plater gelatin
grønn matfarge (valgfritt)

Bruk godt modne pærer. Jo mykere pærene er dess mindre sukker trenger man fordi pærer blir naturlig veldig søte. Skrell pærene og skjær i mindre stykker. Ha i en kasserolle sammen med litt vann i bunnen. Skrap frøene utav vaniljestangen og ha i sammen med pæren. Legg stangen til sides til toppingen. Kok opp og la koke til pærene er møre. Mos dem gjerne litt hvis de ikke kokes helt til mos (kommer an på hvor modne de er). Smak til med sukker. Bruk også gjerne litt matfarge hvis man ønsker en god farge på pæren. Avkjøl pæremosen.

Legg platene med gelatin til bløt i kaldt vann i 5 min. Løs gelatinen opp i 1/2 dl kokende vann. Hell gelatin i pæremosen i en tynn stråle mens man rører hele tiden. Når bringebærgeleen er stivnet helles pæregelé over. Sett kaldt til geleen er stivnet.


Sjokolademousse:
200 g 70 % sjokolade
1/2 dl sterk kaffe
2 egg
1,5 dl kremfløte
2,5 ss sukker

Smelt sjokoladen over vannbad iblandet kaffen. Sett til sides. Pisk kremfløte halvstiv. Del eggene. Pisk plommene med 1 ss sukker til lys eggedosis. Pisk hvitene stive med 1,5 ss sukker. Bland den smeltede sjokoladen først med eggedosis, så med kremen, og til slutt skjæres eggehvitene i blandingen. Når pæregeleen er helt stiv helles sjokolademousse over. Sett kaldt til den er stivnet.


Sprø topping
Toppingen består av alt som er sprøtt og godt. Vaniljestangen tørkes i ovn på 50 grader i 4-5 timer. Strø gjerne litt melis over i forkant. Den kan også bare ligge ute på benken noen dager for å tørke. Skjær den i mindre stykker når de er tørre og harde.

Nøttekrokan lages av 50 g sukker og 1 ss sirup som smeltes i en tykkbunnet panne. Når blandingen har fått en fin brunfarge has i 50 g grovmalte hasselnøtter. Hell utover bakepapir og avkjøl. Når krokanen er helt kald og hard has den i en hurtigmikser.


Sammen med krokanen i mikseren kjøres også tørket vaniljestang, en liten håndfull kaffebønner og en håndfull frysetørkede bringebær. Ikke finmal blandingen, den skal være litt grov. Når sjokolademoussen er stivnet drysses sprø topping over det hele.





mandag 14. januar 2013

Miss Januar: ovnsbakt fisk med pistasjnøtter

I samarbeid med Matbloggsentralen utlyste Coop i høst en konkurranse om å få være månedens blogger i deres kalender for 2013. Jeg var så heldig å vinne desember, og har fått oppskriften min på trykk i kalenderen. Er derfor veldig opptatt av denne kalenderen, og har bestemt meg for å prøve alle rettene, og blogge om det.

Først ut er Mona's Kjøkkenskriverier med "Ovnsbakt breiflabb med pistasjnøtter" og oppskriften finnes her: http://coop.no/Tips-og-rad/Mat-og-oppskrifter/Oppskriftene/Ovnsbakt-breiflabb-med-pistasjnotter/

Bilde: coop.no

Jeg brukte torsk fra egen fryser i stedet for breiflabb, først og fremst fordi Coop dessverre ikke kunne opplyse om slaktedato for fisken de hadde i fiskedisken (bu for Coop i den saken!) Da ville ikke jeg kjøpe den. I hvert fall ikke når jeg hadde gratis, god torsk i fryseren.

Dett er en rett som egner seg i en travel hverdag. Den er enkel å lage, få ingredienser og ferdig på ca en halvtime. Pistasjnøtter smakte utrolig godt på fisken, en vinnerkombinasjon. Min anbefaling er å koke blomkål og brokkoli for seg eller bruke veldig små buketter, med mindre man ønsker grønnsakene lite kokte. Ellers er dette et godt måltid som også kan nytes i helgen hvis man ønsker god mat på bordet fort. 






torsdag 10. januar 2013

Makrontårn til besvær


Veldig lenge har jeg hatt lyst å lage et makrontårn til en spesiell anledning. Jeg har sett for meg en høy kjegle, kanskje flere, som er dekket av makroner i flere farger. Har tenkt meg at det må være nydelig bordpynt som vi gjør kål på ved slutten av måltidet. De må naturligvis smake godt også.

Første forsøk var til nyttårsaften i fjor. Gikk ut sterkt og planla tre forskjellige farger med tre forskjellige fyll: grønne makroner med lime curd, brune makroner med kaffesmørkrem og rosa med sjokoladekrem. Fyllet ble nydelig, spesielt lime curd ble godt! Søtt og syrlig samtidig. Makronene ble katastrofe. De bare smuldret fra hverandre eller ble steinharde. Dette er hva jeg satt på bordet på nyttårsaften:



Et år senere var motivasjonen der igjen for å reise meg opp og prøve på nytt. Litt mindre ambisiøst for sikkerhets skyld. Tre farger, men bare ett fyll: sjokoladekrem. Jeg brukte også pistasjnøtter i stedet for mandler, da en av gjestene på nyttårsaften var allergisk.




Det gikk litt bedre, men langt fra perfekte makroner. Og da jeg skulle feste dem på kjeglen smuldret de opp. Dessuten var kjeglen dårlig hullet, så man ser altfor mye av den, jeg ville hatt den helt dekket med makroner.



På den positive siden ble makronene knallgode! Sprø utenpå, seig inni, og kombinasjonen av pistasj og sjokolade er upåklagelig. Og jeg fikk da et tårn, på et vis. Kanskje ikke noe breathtaking borddekorasjon, men det er en kjegle, og den har makroner på seg!

Resten av makronene, de som så minst ut som makroner og var i alle mulige forskjellige størrelser, tok jeg vare på til juletrefesten til banehagen uken etter. Uten fyll kan makroner oppbevares lenge i en kakeboks. Resterende ble først dyppet i melis og deretter i kakepynt, og fylt med helt vanlig, rosa smørkrem. Gikk unna som rosa makroner på en barnehagefest! O barnlige glede! Alt blir bedre med glitter!


Konklusjon: Makroner er klissete og vanskelig å få perfekte av utseende. All ære til de som får det til. Jeg kommer nok til å prøve igjen, i hvert fall på makroner med flere smaker og kombinasjoner. Kanskje på tårn også??? Ikke sikker. Bare kanskje.

Hvis dere er på jakt etter en oppskrift på makroner vil jeg anbefale Hannes kaker: Makroner






søndag 6. januar 2013

Nigellas rosenkål med bacon og kastanjer


Jeg er utrolig glad i kastanjer, og blir overlykkelig når jeg finner dem i butikken. Jeg fant vakumpakkede nå rett før jul, og kjøpte en hel haug. Her kommer første rett. Kastanjene smaker nydelig sammen med deilig, sprøtt og salt bacon, og er ekstra godt til rosenkål som er litt bitre i smaken. Dette ble et nydelig lite måltid en lørdags kveld. Kan tenke meg at det også gjør seg som tilbehør til kalkun! Oppskriften kommer fra Nigella (http://www.foodnetwork.com/recipes/nigella-lawson/brussels-sprouts-with-chestnuts-pancetta-and-parsley-recipe/index.html).

Baconet jeg brukte i denne retten er en gave fra gode venner som har røkt det selv. Eksklusivt! Enda mer eksklusiv er vinen jeg brukte. Marsala hadde jeg ikke, men hadde 30 år gammel eplevin fra pappas kjeller. Søt og herlig.


Til 4 personer:
500 g rosenkål
250 g kastanjer, vakumpakkede eller hermetiske
200 g bacon eller pancetta
2 ss smør
0,5 dl marsalavin (eller annen søt hvitvin/portvin)
1 bunt bladpersille
Svart pepper
8 tynne skiver hvitt brød
Extra virgin olivenolje

Rens rosenkål ved å fjerne de ytterste, seige bladene. Skjær et kryss i stammen på rosenkålen. Kok eller damp kålen slik at den er så vidt mør. Sil av vannet.

Skjær bacon i små terninger, og stek det sprøtt. Tilsett smør og kastanjer, og knus kastanjene forsiktig i pannen. Press på dem med en sleiv slik at de faller fra hverandre. Når kastanjene er gjennomvarmet skrur man opp varmen og tilsetter vin. La koke inn til en tykk masse. Skru ned varmen igjen.

Finhakk bladpersille, og tilsett halvparten sammen med rosenkålen. Pepre, og rør godt.

Hell litt god extra virgin olivenolje over skivene og stek dem på 220 grader i ovnen i 5-6 minutter til de er sprø og gyldne. Anrett rosenkål på tallerkener, og dryss over resten av den hakkede persillen. Server sprø skiver ved siden av.





lørdag 5. januar 2013

Ukesmeny på Matbloggsentralen

Tidligere i høst lagde jeg ukesmeny som ble publisert på Matbloggsentralen. Den synes jeg fortjener eget innlegg her på bloggen også. Kanskje det blir flere etter hvert.


Mammas pølsegryte er kjempegod

fredag 4. januar 2013

Sellerirotsuppe med krutonger, kjaks og blåmuggost


Aller først: hva er kjaks? Jeg hadde aldri hørt om det før min far begynte å bruke det om tilbehøret de alltid serverer til biff. Hvor han har det fra vet jeg ikke, men en kjapp runde på internett forteller meg at verbet kjaks betyr å klippe eller å hakke. Altså forstår jeg det slik at kjaks er hakkede ingredienser som er blandet sammen. Det kan stemme.

Kjaks slik jeg har pleid å få det til biffen består av hakket løk, sopp og bacon, godt stekt og blandet sammen. Kjakset her er litt annerledes ved at jeg bruker selleri istedet for løk, og at sellerien fremdeles er deilig sprø ved servering. Veldig godt i den silkemyke suppen.

Hjemmelagde krutonger er undervurdert. Lages altfor lite. Tenk på alle de tørre skalkene som kunne ha blitt salte, sprøe krutonger? Ja ja, skal gjøre det mye oftere heretter.

Når det gjelder blåmuggosten i denne suppen anbefaler jeg Selbu BLÅ fra Tine. Den er mild, og gir suppen et løft. Jeg prøvde en litt sterkere blåmuggost også, men den tok overhånd og ble for bitter i suppen. Bruk en mild en!


Sellerirotsuppe til 4 personer:
1 sellerirot 5-600 g
1 løk
1 fedd hvitløk
2 buljongterninger (valgfritt)
1 liter kokende vann
1 dl matfløte
1 ss eplecidereddik

Skrell sellerirot og skjær i terninger på ca 2 cm. Skrell og hakk løk og hvitløk. Stek løk, hvitløk og sellerirot i i olivenolje på middels varme i ca 5-10 min. Ha i kokende vann og buljong, og la koke noen minutter. Ha i matfløte og la koke til selleriroten er mør, ca 10 minutter.

Ta bort fra varmen, miks suppen glatt med en stavmikser. Smak til med eplecidereddik og salt.

Krutonger:
3 skiver brød
1-2 ss olje
1 ts maldonsalt

Bruk hvilket som helst brød, gjerne grovt til hverdags. Skjær brødet i små terninger, og bland med olje og salt. Sett i forvarmet ovn på 225 grader. Etter ca 3-4 minutter må man vende krutongene. Stek videre til de er gyldne, ca 3 minutter til.

Kjaks:
300 g sopp
150 g bacon
1 stangselleri
svart pepper

Skjær sopp og bacon i små staver. Skjær selleri i tynne skiver. Stek bacon på sterk varme til det begynner å bli sprøtt. Tilsett sopp og stek til den begynner å bli brun, ca 5 min. Ha til slutt i sellerirot og stek videre i ca 2 min. Pepre med nykvernet, svart pepper

Server suppen med krutonger og kjaks ved siden av slik at man kan ta så mye man ønsker selv. Tynne skiver blåmuggost smeltes i suppeskålen etter at den er servert.



Inspirert av Tara Smak nr. 7 nov/des 2012, side 52

onsdag 2. januar 2013

Risotto med gresskar

Godt nyttår, kjære lesere. Mitt nyttår startet med en ekstra, ikke planlagt feriedag. Det viser seg at skolen ikke starter igjen før i morgen, og jeg fikk en dag til hjemme med ungene. Vi har gått tur og fått ryddet mye. Herlig!


Håper jeg kan friste med en risotto på nyåret. Gresskar finnes i butikker med godt utvalg, og er en herlig vintergrønnsak. Prøv denne risottoen med rester av kalkunmiddagen eller med bayonneskinke til.

Til 6 personer:
1 kg renset gresskar
7 ss smør
2 ss olje
1 sjalottløk
450 g ris
1,25 dl hvitvin (bruk rester eller kan erstattes med 1 ss hvitvinseddik)
ca 7,5 dl varm kraft (eller vann med buljongterning)
100 g revet parmesanost

Skjær gresskaret i tynne skiver. Varm halvparten av smøret og 2 ss olje i en panne og tilsett gresskarskivene. La koke under lokk på svak varme i ca 15-20 min.


Finhakk løken. Tilsett løk og ris i gresskaret, og la frese med i 2 minutter. Rør hele tiden. Skru opp varmen og tilsett vinen. La koke til vinen er absorbert. Spe med litt og litt kraft. Rør. Spe med kraft til risen er akkurat kokt, dette tar ca 15-18 min. Smak til med salt og pepper. Ta bort fra varmen, og rør inn resten av smøret. Strø over revet parmesanost før servering.