Da jeg studerte i Brussel ble jeg en
gang med en av mine studievenner hjem på lunsj. Hun bodde sammen med
en italiener, og hadde nettopp fått en ladning med hjemmelagde
pastasauser fra «svigermor» . Dette var hjemmelagde sauser som var
hermetiserte på glass, og hadde lang holdbarhet. Smakene i denne
sausen har jeg på tungen ennå, selv om det er over ti år siden. Et
enkelt lunsjmåltid som jeg husker så godt er det ikke mange av.
Jeg vet at det var en tomatbasert
pastastasaus med fugl, mer vet jeg ikke. Ganske vanskelig å
gjenskape etter så lang tid. Men jeg hadde veldig lyst å prøve, og
har laget en pastasaus med andelår servert med gnocchi i stedet for
vanlig pasta. Sausen ble kjempegod, men ikke det samme som jeg fikk
den gangen. Så jakten fortsetter. Tror jeg skal prøve fasan neste
gang...
Denne oppskriften fant jeg i en kokebok
med oppskrifter fra New York Times. Andelårene kokes i eget fett, og
alt brukes i sausen sammen med innkokt rødvin, løk og tomater. Det
er alt! Gnocchi er blitt mitt nye favoritt-tilbehør. Jeg lagde det for
første gang for noen uker siden, og det er egentlig ganske enkelt.
Pastasaus til 4 personer:
4 andelår
1 løk
5 dl rødvin
2 bokser
hermetiske tomater
salt og svart
pepper
hakket, fersk
persille
fersk revet
parmesan
250 g grønne
bønner
Fett langs
kantene på andelåret skjæres bort. Legg dem med skinnsiden ned i
en tykkbunnet gryte som er stor nok til at alle lårene kan ligge på
bunnen. Varm opp til middels temperatur. Når det begynner å frese
senkes temperaturen. Legg på lokk. La koke slik i ca en time. Ikke
løft på lokket for mye, men sjekk av og til at det ikke brenner i
bunn. Etter en stund er bunnen av pannen fylt med andefett.
Etter en time
snus lårene og kokes de videre til de faller av beinet, minst 30 min
til. Ta kjøttet ut av pannen og sett til sides. Finhakk løk og skru
opp varmen til middels. Stek løk til den er myk, ca 5 min. Ha i vin
og kok opp. La koke på sterk varme til mengden er ca halvert.
Renn av de
hermetiske tomtene. Ha i når vinen er innkokt, sammen med salt og
pepper. La koke til sausen får en god tykkelse, ca 15 min. Smak til
med salt og pepper. Rensk andekjøttet og varm det i sausen.
Jeg er
kjempeglad i grønne bønner, så for å ha litt grønt i sausen også
dampet jeg bønner ca 5 min og serverte dem i pastasausen. Til slutt hadde jeg også i masse hakket, fersk persille. Denne
sausen kan serveres med all slags pasta, eller gnocchi. Ikke glem revet parmesan på toppen.
Gnocci til 4 personer:
Ca
½ kg mandelpoteter
1
egg
2
ss revet parmesan
ca
1 dl hvetemel
salt
og pepper
Skrell
og kok mandelpoteter. Sil av og kjøl ned til lunken. Mos potetene.
Ha i egg, parmesan, salt og pepper. Bland med hendene. Ha i hvetemel
til man klarer å rulle en tynn pølse, ca 1 cm tykk. Skjær biter av
pølsen. Kok opp vann med salt og olje. Ha gnocci i kokende vann, og
la koke til de flyter opp.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar