På fisketur i helgen fikk vi mye god
fisk, også perfekt fiskekakefisk. En to-tre timers fisketur
resulterte i ca 15 fisker, både torsk, sei, hyse og lyr. Mamma sier
det at det beste å lage fiskekake av er en blanding av lyr og hyse,
og da er det slik! Hver for seg er både lyr og hyse også gode å
lage fiskekaker av, og sei kan også brukes. Fiskekaker av sei smaker
godt, men de blir litt gråe i fargen. Siden man sper fisken med mel
og melk holder det også med en eller to fisker, og man har nok til
et helt måltid.
Fisken må fileteres og vaskes, og bør
ligge og renne av seg i kjøleskap i et døgn til to døgn. Legg en
liten skål eller et tefat i en stor skål, og legg filetene over. Da
samler alt avrent vann seg i bunnen av skålen. Skjær fisken i
mindre biter og kvern eller kjør i en kjøkkenmaskin først bare med
salt. Kjør ganske lenge slik at man får jevn og seig fiskemasse. Så
tilsettes resten av ingrediensene etter anvisning under.
Jeg oppgir her en grunnoppskrift, og det
er mye godt som kan tilsettes i tillegg til den. Jeg bruker ofte
lettstekt bacon. Urter som persille og gressløk er også godt, eller
andre typer løk eller løksalt. Hvitløk er kjempegodt i, og også
krydder som hvitløkspulver, sitronpepper, sellerisalt og lignende. I
denne porsjonen brukte jeg bacon, persille og hvitløk pluss litt
svart pepper i tillegg til den hvite.
Til ca 15 fiskekaker:
400 g fiskefilet
1,5 ts salt
0,25 ts hvit
pepper
0,25 ts malt
muskat
3 ss potetmel
ca 4 dl melk
1 egg
Mal fisken
sammen med saltet i en kjøkkenmaskin. Bruk kniven. Tilsett krydder,
mel og egg, eventuelt andre ingredienser eller smakstilsetninger. Spe
med melken litt om gangen. Avhengig av hvor mye væske det er i
fisken er det ikke alltid man trenger all melken. Vær derfor litt
forsiktig, og prøv deg frem med siste desiliter. Stek en prøvekake
for å smake om farsen er passe fast og passe krydret.
Stek kakene
brune på hver side i smør. Fiskekaker er kjempegode på godt brød,
servert med brun saus, poteter og gulrøtter, eller sammen med pasta
og kålstuing.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar