Det var hovedkriteriet da Bergen
Ølfestival (BØ) arrangerte konkurranse med tittelen årets ølkokk
i helgen. I tillegg skulle hovedråvarene være fra lokale, norske
produsenter. Det ble konkurrert i to divisjoner, både for amatører
og profesjonelle. Jeg er kjempeglad for å få lov til å være med,
til å bli utfordret til å tenke på hvordan øl smaker i maten og
til maten. Det er også utrolig kjekt å bli kjent med mange
hyggelige mat- og ølentusiaster.
Mine medkonkurrenter var Cesilie
Brakstad, som skriver bloggen Enklere mat hver dag, Wenche Fonneland
og Jan Georg Lehmann-Røed, som til slutt gikk av med seieren. Han
serverte ølmarinert lammeskank med en ostetallerken til dessert.
Cesilies meny kan man lese om her:
http://enkleremathverdag.matprat.no/2012/09/10/ol-og-mat/ Mer om konkurransen kam man lese om her:
http://bergenolfestival.no/konkurranser/arets-olkokk-2012/
Hovedrett: Pølser med timianstekte
poteter og en kremet eple- og morellkompott kokt i øl
Til hovedretten er jeg utrolig heldig
som ble sponset med råvarer av utstillere fra Bergen Matfestival. De
jeg spurte sa ja på flekken, og syntes det var kjempegøy at deres
produkter ble brukt i en konkurranse. Råvarene var i alle fall av
ypperste klasse:
Biffpølser med 79 % oksekjøtt fra
Tjore Gardsmat
Herlige ferske epler og moreller fra
Syse Gard
Velduftene timian fra Sikje Småbruk
Til 4 personer:
Ca
3-400 g norske nypoteter
2
ss fersk timian
1
ss nøytral olje
8
biffpølser
Ca
750 g epler
Ca
250 g moreller
1
dl øl (jeg brukte Ardenne Blond fra Haandbryggeriet)
2
ss sukker
½
dl fløte
25
g usaltet smør
maldonsalt
og svart pepper
Poteter
skjæres i terninger av ca lik størrelse. Kok potetene i lettsaltet
vann i 2 min. Skyll i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Varm
litt nøytral olje i en stekepanne med teflonbelegg. Stek potetene på
middels varme sammen med timian til de har fått en fin stekeskorpe,
ca 10 min. Smak til med usaltet smør, maldonsalt og nykvernet, svart
pepper.
Del
morellene i to og fjern steinen. Epler skrelles og skjæres i mindre
biter. Oppbevar eplene i en bolle med vann og sitronsaft frem til de
kokes. Eplene kokes opp sammen med øl og sukker. La koke til de er
møre og nesten blitt mos av seg selv, ca 15 min. Ha i halve moreller
og la koke med i ca 5 min. Smak til med mer sukker om nødvendig. Ha
til slutt i fløte og la koke opp. Kompotten kan godt avkjøles noe
før den serveres, da kommer smakene bedre frem.
Pølser
stekes langsomt på begge sider til de er gjennomvarme og har fått
en fin stekeskorpe. I tillegg serverte jeg syltet blomkål til denne
retten. Som drikke serveres samme ølet som brukes i kompotten:
Ardenne Blond fra Haandbryggeriet.
Dessert:
Sjokolademoussepai med porter og kaffebønner servert med Indian Pale
Ale-ølsorbet
Jeg
fikk utrolig mye skryt for desserten. Flere på gjestebordet trakk
paien frem som favoritt, og ølsorbeten fikk skryt av dommerne. Jeg
er hoppende glad og fornøyd.
Sjokolademoussepai
med porter og kaffebønner
1
håndfull kaffebønner
2
håndfuller salte peanøtter
150
g hvetemel
75
g smør
½
ss sukker
1
eggeplomme
isvann
Kaffebønner
kjøres i en food processor med kniv til de er grovhakkede. Ha så i
peanøtter, og kjør videre til peanøttene er grovmalte. Det skal
være noen litt store biter igjen, spesielt av kaffebønner for å
ha noe sprøtt i deigen. Ha til slutt i kaldt smør, hvetemel og
sukker, og kjør til alt er godt blandet. Ha i en kald eggeplomme og
noen dråper isvann. Kjør maskinen med puls til det er blitt en jevn
deig. Pakk i plastfolie og la hvile ca 1 time i kjøleskap.
Forvarm
ovn til 200 grader. Smør en paiform. Når deigen har hvilt kjevles
den ut til ca 3-4 mm tykkelse. Ha i formen, og press godt inntil
kantene. Stikk i deigen med en gaffel. Ha på et bakepapir og hell
over erter eller keramiske erter. Stek paibunnen i ca 40 min. Fjern
erter og bakepapir, og avkjøl.
1
dl porter (jeg brukte Natt fra Ægir)
100
g kokesjokolade (ca 50 %) kakao
100
g mørk sjokolade med 70 % kakao
2
egg
1
dl kremfløte
2,5
ss sukker
Grovhakk
sjokoladen. Varm opp porterølet, uten at det koker. Smelt sjokoladen
i ølet, halvparten om gangen. Kremfløten halvpiskes. Del eggene.
Pisk eggedosis av eggeplommene og 1 ss sukker. Stivpisk eggehvitene
med 1,5 ss sukker. Begynn med å piske på lav hastighet, og med bare
1 ts av sukkeret. Øk tempoet på piskingen, og tilsett sukkeret i
2-3 omganger. Da får man perfekte eggehviter.
Bland
først eggedosisen i den smeltede sjokoladen. Rør godt. Bland så i
halvpisket kremfløte, og til slutt eggehviter. Skjær eggehvitene i
med en slikkepott. Når paiskallet er avkjølt has sjokolademoussen i
og settes kaldt over natten.
Paien
pyntes med pisket krem og hele kaffebønner. Serves med en ølsorbet:
Indian
Pale Ale-ølsorbet
1 flaske Indian Pale
Ale fra Nøgne Ø
2 ss lys sirup
salften av ½ sitron
Alt kjøres i en
ismaskin i ca 45 min. Settes så i fryseren for å få
sorbetkonsistens. På grunn av høyt alkoholnivå er sorbeten
vanskelig å få helt frossen, men i dypfryser går det fint. Har man
ikke ismaskin blandes ingrediensene godt sammen og settes i fryseren.
Rør hvert 15 min i begynnelsen, og siden hver halvtime i ca 3 timer.
Denne desserten
serveres med samme øl som jeg brukte i sjokolademoussen: Natt fra
Ægir.
Så artig Katrine, vel blåst. :) Desserten hørtes kjempegod ut, selv for meg som ikke liker øl. :)
SvarSlett