Jeg lader opp til USA-tur med å spise
spare ribs. Min bror bor i nærheten av Kansas City midt i USAs bulls
eye, og vi er der om to uker.
Både krydderblandingen og sausen fra Kansas City brukes vel så
ofte til storferibber som til svineribbene. Sausen er tykk og basert
på tomatketchup, og ikke så sur som den fra Lousiana som inneholder
med eddik, og har heller ikke så mye røykesmak eller er så sterk
som sausene fra Texas. Kansas City ribbene er en perfekt, litt søtlig
mellomting.
Det er mange ingredienser i disse
blandingene, og mangler man en eller to av dem er det ikke krise. Det
smaker veldig godt uansett. Det viktigste er å la ribbene ligge
lenge i ovnen og godgjøre seg i sausen. Oppskriften er til to rader
med spare ribs, nok til 3-4 personer. De kan gjerne lages klar litt på forhånd, og bare varmes opp på grillen også.
Til krydderblandingen (dry rub):
4 ss brunt
sukker
4 ss røkt
paprikapulver
2 ss salt
2 ss sellerisalt
1 ½ ss
løkpulver
1 ½ ss
chilipulver
1 ss spisskummen
½ ss svart
pepper
1 ss knuste
sennepsfrø
½ ts
cajennepepper
Bland alle
ingrediensene sammen og gni ribbene godt inn med alt sammen. Pakk
ribbene inn i krydderet, og pakk alt inn i plastikk. La ligge kjølig
over natten.
Til sausen:
½ ts salt
½ ts
chilipulver
½ ts
spisskummen
½ ts
paprikapulver
¼ ts allehånde
¼ kanel
¼ ts muskat
¼ ts svart
pepper
¼ ts
cajennepepper
½ ts tabasco
2 dl ketchup
1 ½ dl melasse
eller brunt sukker
1 dl
eplecidereddik
Bland alle
ingrediensene godt sammen og ha i en luftett krukke eller boks i
kjøleskapet over natten.
Forvarm oven til
125 grader, og bruk gjerne varmluft. Børst bort overflødig krydder
fra ribbene, og smør dem inn med litt saus. Dekk til ribbene og la
dem bake i ovnen i 3-4 timer. Ca hver time pensles ribbene med mer
saus. Ti minutter før ribbene serveres haes resten av sausen på for
å varmes opp. All sausen serveres med ribbene.
Tilbehør:
Colelaw
er standard til spare rib, og også pommes frites eller båtpoteter
hører til. Løkringer spises ofte ved siden av, og også kremet
mais. Her er oppskrift på en enkel coleslaw:
¼
hodekål
1
stor gulrot
½
sellerirot
1
grønt eple
2
dl majones
2
ss eplecidereddik
1
ts paprikapulver
½
ts hvitløkspulver
knivsodd
cajennepepper
salt
og pepper
Grønnsakene
rives på fint jern. Bland majones med eddik og krydder og smak til
med salt og pepper. Vend grønnsakene i sausen og la stå en times
tid i kjøleskap før servering.
Her
finnes oppskrift på en annen variant:
Coleslaw
Kilde: Molly O'Neill, "One Big Table", 2010.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar