Som dessert på nyttårsaften lagde jeg
disse herlige porsjonsostekakene med multer i ostekremen. Jeg er nok litt
utenfor høysesongen for multer med dette innlegget. Man finner ikke så mye
multer i butikkene for tiden, og multekrem er en typisk juledessert. Så jeg
kommer nok til å trekke denne oppskriften frem igjen når det nærmer seg jul.
Men det er vel allikevel stor sannsynlighet for at det finnes mye multer i
fryserne eller multesyltetøy i skapene i de tusen hjem akkurat i dag. Så hvis
noen ønsker å utnytte disse gullbærene på en fantastisk måte, så er denne
desserten å anbefale.
Ostekakene er laget som
porsjonskaker. På velutstyrte kjøkken finnes fine små stålformer som både bunn
og ostekrem kan lages i. Jeg syntes det ble for kostbart å kjøpe inn seks
slike, og et veldig godt alternativ ble å bruke tomme 1/2-liter brusflaske.
Bruk de som er helt rette og ikke svinger inn på midten. Man får da to former
pr flaske. Formene er ca 5 cm i diameter
Kjeksbunn til 6 porsjoner:
200 g pepperkaker
150 g smør
I stedet for pepperkaker kan man
bruke Digestivekjeks og tilsette typiske pepperkakekrydder som nellik, ingefær
og kanel.
Knus kjeksene, og smelt smøret. Bland
godt sammen og fordel i formene. Bunnen skal være ca 1 cm høy. Sett kaldt til
bunnen har stivnet.
Ostekrem med multer:
3 plater gelatin
200 g kremost
1,5 dl kremfløte
1 dl melis
1 ts vaniljesukker
3 store ss multesyltetøy + 6 teskjeer
til servering
Legg platene med gelatin i bløt i
kaldt vann i 5-7 minutter. Pisk kremfløte og melis halvstiv. Rør inn ostekrem
og vaniljesukker. Bland i 3 store spiseskjeer multesyltetøy.
Klem vannet av gelatinplatene og
smelt dem i ørlite kokende vann eller i mikrobølgeovn. Gelatinen bør avkjøles
til under 40 grader før den has i ostekremen. Hell gelatin i en tynn stråle i
ostekremen mens man rører hele tiden. Fordel ostemassen over kjeksbunnen og
avkjøl i minst 4 timer.
Ta ostekakene ut av kjøleskapet i god
tid før servering slik at de rekker å bli romtempererte. Server med ca 1 teskje
multesyltetøy på toppen. Jeg lagde også noen sirkler av brent sukker til pynt.
Håper det frister!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar