Jeg fikk kokebok til jul. Da ble
giveren sammen med felles venner invitert på middag. Både forretten
og hovedretten kommer fra boken «Maten & kjærligheten»
(Jacobsen 2010). Det ble en veldig hyggelig kveld i godt lag og med
godt humør. God mat hjelper på, men det er til syvende og sist de
man er sammen med som skaper stemning og hygge!
Til forrett lagde jeg blomkålkrem
med parmesanchips. Til 4 personer trenger man:
2 blomkål
2 dl melk
2 sitroner
4 ss extra virgin olivenolje
maldonsalt og kajennepepper
100 g revet parmesan
grønn salat
vinaigrette, som lages av 2 ss extra
virgin olivenolje, 1 ts dijonsennep, 1 ss sherry- eller
hvitvinseddik, salt og pepper.
En halv blomkål legges til sides til
senere. Resten skjæres i passelige buketter og kokes mør i melken.
Kjør så både blomkål og melk i en kjøkkenmaskin til fin krem. Ha
i saften av to sitroner og smak til med salt og kajennepepper. Pisk
inn olivenolje og hold varm.
Den siste halve blomkålen skjæres i
små buketter som stekes gyldne i olivenolje. Dryss på salt og
kajennepepper. Hold varm.
Revet parmesan legges i 4 bånd på
bakepapir, ca 4,5 x 16 cm. Stek båndende gyldne i ovn på 200
grader. Tar ca 5-10 min, men pass på at det ikke blir overstekte.
Ta ut av ovnen og form båndene straks til sylindere.
Vasket og tørket grønn salat, gjerne
en blanding av flere sorter, vendes i vinaigrette rett før
servering.
Smør blomkålkrem utover 4 tallerkner
og sett sylinder av parmesan i kremen. Fyll salat i midten, og ha
sprøstekt blomkål rundt. Retten er flott slik den er, eller kan
serveres med en liten sprøstekt toast eller grissini. Jeg lagde
enkle butterdeigssnurrer. Jeg smurte urtesmør på ferdige
butterdeigsplater og skar hver plate på langs i 3 biter. Hver
bit ble snurret. Strødde litt grovt salt over og stekte dem sprøe i
ca 15 min.
Hovedrett:
Steinbit med gnocchi og rødvinsaus. Oppskriften
fra boken er med breiflabb, men da det ikke var å oppdrive, ble det
steinbit i stedet. Det ble en vellykket erstatning. Retten består av
flere forskjellige komponenter, og det enkleste er å presentere dem
hver for seg. Alle mål er til 4 personer.
Steinbit:
7-800 g fisk.
Skjær fisken i like store biter. Stek fisken gylden på begge sider.
Bruk sterk varme. Det er ikke nødvendig å krydre fisken. Ved å
tilsette god saus får fisken nok smak fra den. Når fisken har fått
en fin stekeskorpe haes den i en ildfast form, og bakes videre i ovn
til den er ferdig. Ca 10 min på 180 grader.
Gnocchi:
Ca
½ kg mandelpoteter
180
g hvetemel
1
egg
4
ss ricottaost
2
ss parmesanost
hakket,
fersk estragon
salt
og pepper
Mandelpotet
skrelles og kokes. Avkjøl til man klarer å jobbe med potetene med
hendene. Knus potetene og tilsette de andre ingrediensene. Bland alt
for hånd. Trill massen til en pølse, og skjær den opp i mindre
biter. Kok opp saltet vann og ha gnocchiene i når vannet koker. La
koke til de flyter opp. Stek dem gyldne i en stekepanne før de
serveres, og dryss litt parmesan over.
Rødvinsaus:
1 sjalottløk
2 dl rødvin
6 dl kalvekraft
25 g usaltet
smør
salt og pepper
Finhakk løken
og kok den sammen med rødvin til væsken er kokt helt inn. Tilsett
kalvekraft og reduser til det halve. Sil av løken, og tilsett smør.
Smak til med salt og pepper.
Gulrøtter i appelsin:
8
knaskerøtter
3
dl ferskpresset appelsinsaft
usaltet
smør
salt
og pepper
Appelsinsaften
reduseres til 1 dl. Skrell gulrøttene og kok dem 5 min i saltet vann.
Ta dem ut og kok dem ferdige i appelsinsaften. Smak til med smør,
salt og pepper.
Purre:
4
biter purre på ca 10 cm hver vaskes godt, og brunes i en stekepanne.
Bak purren ferdig i ovn, gjerne sammen med fisken, ca 10 min. Dryss
på litt salt før servering.
Stekt sopp:
160 g assosiert
sopp stekes i smør og smakes til med salt og pepper.
Fordel gnocchi,
gulrøtter, purre og sopp på fire tallerkner. Legg fisken på toppen
og hell over rødvinsaus.
Dessert: Crème
brûlée
Jeg hadde aldri
laget crème brûlée før, og det
var virkelig på tide. En klassisk, kjempegod dessert som aldri går
av moten. Til 4 personer trenger man:
1
vaniljestang
2
dl kremfløte
2
dl helmelk
75
g sukker
4
eggeplommer
75
g brunt sukker til toppen
Snitt
vaniljestangen på langs og skrap utav frøene. Ha dem i sammen med
melk og fløte. Ha også stangen oppi, og tilsett sukker. Kok opp, og
sett til side. Pisk eggeplommene lyse og luftige. Fjern
vaniljestangen fra melken. Hell blandingen i en tynn stråle over de
piskede eggeplommene mens man rører hele tiden. Sil blandingen, og
fordel den likt i 4 små, ildfaste former.
Sett
formene i en dyp langpanne. Hell kokende vann i langpannen til ca
halvparten av formene står under vann. Legg et ark aluminiumsfolie
løst over formene. Stek i forvarmet ovn på 170 grader i 30-40 min
til den akkurat har stivnet. Avkjøl til lunken.
Dryss
et jevn lag brunt sukker oppå hver porsjon, og brenn med et
brennelement eller sett under grill til sukkeret akkurat
karamelliseres.
Som
kontrast til den søte desserten serverte jeg også mini
sitronmuffins.
Silkemyke, små muffins med yoghurt i røren. Lemon curd på toppen
og hjemmelaget, salt krokan på toppen. Noen ble også toppen med
salt lakrisstrø. Uslåelig kombinasjon. Oppskift kommer senere i et
eget innlegg.
En kjempeflott vertinnegave: oregano, timian og rosmarin |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar