Det er en restaurant i Bergen som heter
Curry Curry Nam Nam som serverer enkle og rimelige indiske og
pakistanske retter. Det er noen år siden jeg har vært der sist, og
litt usikker på om den fremdeles er der, men de deilige karrirettene
og silkemykt, nystekt nan-brød glemmer jeg ikke lett. Jeg jobbet i
nærheten tidligere, og overtidsmat ble alltid inntatt der.
De deilige karrismakene kan gjerne
overføres til blåskjell. Vi er så utrolig heldige som har hytte på
en øy, og i påsken sanket vi blåskjell og lagde i stand et
himmelsk måltid. Temmelig enkelt, og garantert fangst (i motsetning
til fiske). Gode tips om blåskjellsanking finnes her:
http://www.friluftsliv.no/turmat/blaskjell.html
Ikke glem å sjekke om de kan spises eller ikke. Hver uke oppdateres
blåskjellvarselet:
http://www.matportalen.no/verktoy/blaskjellvarsel/
Hver gang jeg selv lager blåskjell
lager jeg alltid to varianter. Den ene er den tradisjonelle med
grønnsaker og hvitvin (http://frasjeltilmage.blogspot.com/2011/04/blaskjell-med-hvitvin.html). I tillegg må jeg alltid lage en annen type.
Noen ganger eksperimenterer jeg, noen ganger lager jeg en rett jeg
vet er god. Denne versjonen med karri og kokosmelk hadde jeg
utforsket før og visste at det kom til å bli suksess.
Beregn raust med skjell og ca 1 kg pr
person. I tillegg trenger du til 4 personer:
1 løk
2 stenger selleri
2 gulrøtter
2 fedd hvitløk
2 dl tørr hvitvin
1 boks koksmelk
2-4 ss rød karripasta
1 ts salt
Hakket persille eller koriander
Hvor mye karripasta man bruker er en
smakssak. Jeg liker å spise suppen også, og den blir veldig sterk
med 4 ss. Men for at blåskjellene skal ha litt hete i seg også bør
man bruke så mye. Som sagt: smakssak.
Blåskjell skylles noen ganger i vann.
Åpne skjell som ikke lukker seg skal kastes. Bruk en stor panne slik
at det er plass til å riste på skjellene i pannen. Kok i to
omganger om nødvendig.
Finhakk grønnsaker og surr 10-15 min i
olje. Hell over vinen og la dampe inn noen minutter. Ha i kokosmelk
og karri og rør ut. Smaksett med salt. Ha i blåskjellene og legg på
lokk. La dampe i 10 min og rist på pannen slik at blåskjellene
«bytter plass» etter 5 min. Skjellene er ferdige når de er godt
åpnet. Bland inn hakket persille eller koriander til slutt. Serveres
med brød, og gjerne hjemmelaget nanbrød. Nam nam!
Curry curry nam nam ja, jeg har også lurt på om den er der ennå, maten der var himmelsk. Jeg hadde lammecurryen som favoritt. Må visst opp i gaten der å se om den er der ennå en dag.
SvarSlettGi meg i så fall en lyd :-)
Slett