Forrett: Kamskjell med asparges og chorizo
Asparges
dampes på rist over kokende vann.
Kamskjell
skylles og tørkes. Brun litt smør i stekepannen og stek skjellene
på middels varme. Begge sidene av skjellet skal ha en god
stekeskorpe, men skjellet må ikke stekes for lenge for da blir det
seigt.
Legg
2-4 kamskjell på tallerken og strø på salt og pepper. Legg på to
dampede aspargesstilker.
Chorizo
skjæres i små terninger og stekes på sterk varme. Stek til fettet
begynner å smelte. Ha de stekte chorizoterningene over kamskjell og
asparges, og hell over fettet.
Hovedrett: Indrefilet av svin med blåmuggost, rotgrønnsaker og rødvinssaus
En indrefilet av
svin skjæres åpen på langs. Ikke skjær helt gjennom, men lag en
stor lomme. Legg skiver blåmuggost i lommen, og surr igjen med tynne
skiver bacon. Stekes i panne på middels varme i 15-20 min. La hvile
i 10 min før filetes skjæres i skiver til servering.
Bakte rotgrønnsaker
3
ingredienser er nødvendige i tillegg til det utvalg rotgrønnsaker
man selv ønsker. De tre er mandelpoteter, løk (gjerne hele småløk)
og cherrytomater. I tillegg kan man bruke gulrøtter, søtpotet,
kålrabi, knutekål, pastinakk, persillerot eller bare noen av disse.
Andre grønnsaker er også godt sammen med rotgrønnsaker. Skrell og
vask grønnsakene, og skjær dem i ca like store biter. Strø over
1-2 ts grovt salt og ca 1 ss hel svart pepper. Fordel også over litt
fersk rosmarin og ca 1 dl olje. Bland godt, dekk til og bak i ovn i
ca 1 time på 175 grader varmluft til alt er nesten ferdig. La stå
uten tildekning i ca 15 min til til alt har fått en gylden
stekeskorpe.
Server filetene med rotgrønnsaker og rødvinsaus til. Jeg jukset med sausen denne gangen og bruke en ferdiglaget fra Fjordland. Den var kjempegod.
Sjokolade- og chilimuffins med
jordbær
Disse muffinsene
er kjempegode og saftige når de er nystekte, men bør spises eller
fryses samme dag fordi de fort blir harde og tunge dagen etter. Det
er yoghurten som gjør det. Jeg valgte å lage minimuffins, og trodde
det var nok etter et stort, godt måltid, men det endre jo opp med at
jeg spise to :-) Oppskrift er til 12 store muffins (altså
amerikansk-store muffins, og større en vanlige muffins).
300 g mel
1 ss bakepulver
½ ts natron
½ ts salt
2 piskede egg
175 g lysebrunt
sukker
2,5 dl yoghurt
(eller kefir)
125 g smør
1 ss
vaniljesukker
2 ss kakao
1 ts tørkede
chiliflak eller 1/8 ts cajennepepper
Smør og sukker
røres mykt. Tilsett romtempererte, piskede egg og temperert yoghurt.
Ha i natron og salt, og bland forsiktig i siktet mel, kakao,
bakepulver og vaniljesukker. Ha til slutt i chili eller cajenne etter
smak. Stek i forvarmet ovn på 180 grader. Minimuffins trengte ca 7
min, amerikanske muffins trenger ca 20. De skal være akkurat stekte,
men gjerne ørlite myke i midten.
Til glasur har
jeg brukt sjokoladekrem av fløte og mørk sjokolade, iblandet fersk,
finhakket chili. Til full oppskrift trengs 2 dl kremfløte og 200 g
sjokolade. Grovhakk sjokoladen. Gi fløten et oppkok og hell over
sjokoladen i en tynn stråle mens man pisker godt. Pisk til all
sjokoladen er løst opp. Ha i litt vaniljesmak (essens eller
ekstrakt) og sett til avkjøling. Pisk godt i kremen ca hver halvtime
til den er helt avkjølt. Når den er avkjølt piskes den opp med en
mikser til den tykner. Ha i ca 1-2 ts finhakket fersk chili. Ha
kremen på muffinsene og pynt med chiliringer.
Ved siden av
serveres hakkede, ferske jordbær iblandet finhakket fersk chili med
melis på toppen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar