Til Fastelavn
i år lagde jeg en annen type bolle enn vanlige fastelavnsboller. Inspirert av
Mardi Gras i New Orleans lagde jeg det de serverer til karnevalet: King cake.
King cake er en slags kringle av søt gjærdeig med rømme i deigen, og fylt med kremost.
Det er en skikkelig saftig og deilig bollekake som har noe friskt over seg på
grunn av det syrlige kremostfyllet. Det viktigste av alt er glitterpynten på toppen
med de samme fargene som de bruker på perlekjedene som florerer i gatene:
grønn, lilla og gull.
Denne er
ikke vanskeligere å lage enn vanlige kanelboller, og jeg synes man skal spise boller på morsdag også :-) Man trenger:
Til
gjærdeigen:
230 g rømme
40 g sukker
30 g smør
1/2 ts salt
1 pk
tørrgjær
1 dl lunkent
vann
1 stort egg
700 g
hvetemel
Varm opp
rømme, sukker, smør og salt under omrøring til smøret har smeltet. La avkjøle
til ca 35-37 grader.
Bland gjær
med 1 dl lunkent vann og 1/2 ss sukker og la stå i 5-7 minutter.
Hell
gjærblandingen sammen med den avkjølte rømmeblandingen og tilsett 1 egg samt 1
dl av hvetemelet. Bland dette godt sammen til en jevn og klumpefri masse.
Tilsett så resten av melet litt og litt til man har en passe tørr deig. Kna
deigen godt i maskin på lav hastighet eller for hånd i ca 10 min. Dekk til
deigen og la heve til dobbel størrelse eller i ca 1 time på et lunt sted.
Lag i
mellomtiden kremostfyllet:
100 g sukker
235 g
kremost
1 lite egg
1 ts
vaniljeekstrakt eller -sukker
Pisk alle
ingrediensene godt sammen til man har en luftig krem.
Når deigen
har hevet til dobbel størrelse slås luften ut, og kjevles den på en melet
overflate til et rektangel på ca 55 x 30 cm. Smør utover kremostfyllet, men la
det være igjen en cm eller to på den ene langsiden. Rull deigen opp fra
langsiden av. Legg kringlen med skjøten ned i en sirkel på en stekeplate med
bakepapir. Skjøt endene sammen med litt vann. La etterheve i 20-30 min under
håndkle.
Forvarm
ovnen til 200 grader. Stek kringlen 15-20 minutter til den er fin og gylden.
Når den er ferdig skal den avkjøles på rist.
Når kringlen
er avkjølt kan den dekkes med glasur:
350 g melis
1,5 ss
smeltet smør
1 ss
ferskpresset sitronsaft
noen dråper
vaniljeekstrakt eller 1/2 ts vaniljesukker
ca 2-3 ss
melk
Bland alt
sammen til en glasur som kan smøres på kringlen. Strø til slutt over grønt,
lilla og gullglitter! Jeg serverte
den med litt pisket kremfløte og friske bær, men den er saftig nok til å bli
servert bare slik den er!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar