Jeg prøver
mer og mer å planlegge med et vegetarisk måltid i uken, samtidig som vi allerede spiser
fisk en til to ganger i uken. Det blir ikke hver uke vi klarer det, men vi begynner
å få et godt repertoar etter hvert. Pai med grønnkål er et nytt alternativ jeg
introduserte i dag, og det ble overraskende godt mottatt. Jeg hadde forventet
litt rynking på nesen og sure miner, men hele paien forsvant på et blunk! Men
så ble den veldig god også da!
Oppskriften er
inspirert av Lises blogg på Bamas sider. Takker for inspirasjon!
Bunn:
300 g
hvetemel
150 g smør
ca 1/2-1 dl
isvann
Kjør mel og
smør til en smulete masse i en food
prosessor. Tilsett vannet og kjør fort og støtvis til deigen kan pakkes
sammen. Ha deigen i plast og legg den kjølig i minst en halv time.
Smør en
firkantet form på ca 30x25 cm. Kjevle ut deigen og ha i formen. Dekk paibunnen
med bakepapir og hell over erter. Forstek paibunnen på 200 g i 15 min.
Fyll:
250 g
grønnkål
1 sjalottløk
1/3 sitron
4 egg
2 dl fløte
200 g revet
ost*
muskatnøtt
salt og
pepper
*for ekstra god smak på paien brukte jeg
vanlig hvitost, men erstattet ca 1/4 med den lokalproduserte osten Sterke Nils'n
fra Osteriet i Samnanger. Den er som navnet tilsier ganske sterk og er laget på
sau- og kumelk.
Vask
grønnkålen grundig, og tørk den godt. Skjær bort den harde stammen i bladene og
snitt grønnkålen i strimler. Finhakk sjalottløk og fres den i litt olje. Fres
så grønnkålen sammen med løken i 5-10 min. Krydre med salt og pepper og skvis
over saften av 1/3 sitron.
Pisk sammen
egg og fløte og tilsett salt, pepper og litt muskatnøtt.
Når
paibunnen er forstekt fjernes ertene og bakepapiret. Reduser varmen i ovnen til
180 grader. Ha kålen i paibunnen og hell over blandingen med fløte og egg. Strø
over revet ost. Stek i 30-40 min til både osten og kantene er gylne.
ØLTIPS: Nytt
på bloggen fra nå av er tips til god drikke som passer til retten jeg lager. Da tenker jeg
først og fremst på hvilket øl man kan drikke til. Grønnkål har smak av litt jord, urter og noe
nøttepreg. Da passer det bra med en belgisk trippel eller belgisk strong dark ale
som ofte har samme smaksassosiasjonene. Dessuten har ølen bitterhet nok til å
skjære gjennom smaken fra den sterke og fete osten. Jeg vil derfor anbefale en
typisk belgisk Trappist-øl til denne paien, enten en Orval eller, som jeg drakk
i dag, Trappist Rochefort 8. En skikkelig god kombinasjon.
Ser godt ut! Spennende vegetarpai :-)
SvarSlettTitanium Banger - An iconic guitar design for US guitar players
SvarSlettTitanium Banger is a titanium 200 welder guitar design that allows solo titanium razor you to use your guitar design titanium bolts against the odds. Read our review to find out guy tang titanium toner more! Rating: 4.2 · titanium price per ounce 7 votes
lj907 fake bags ie037
SvarSlett