Påskeferie
betyr tid på kjøkkenet. Hytten vår er en sommerhytte ved sjøen som vi alltid
besøker første gangen i påsken (ingen skipåske her altså). Hytten er på en øy,
så når jeg begynner å bli rastløs går jeg på kjøkkenet og begynner å lete i
skapene. I dag fant jeg en stor pose peanøtter med skall. Da blir det
hjemmelaget peanøttsmør.
Peanøttsmør
er kjempegodt, og det er gøy og veldig tilfredsstillende å lage mat helt fra
bunnen av. Jeg hadde egentlig tenkt å bruke peanøttsmøret til noe, for eksempel
en peanøttpai med bringebærgelé, sjokolademuffins med peanøttsmør eller
påskesnop med peanøttsmør. Men jeg lagde ikke så mye, og det ble så godt at alt
ble spist opp på skivene med en gang. Slik går det når man er ni stykker til
bords.
Man
trenger:
Ca
½ liter ristede, usaltede peanøtter uten skall
Ca
½ ts peanøttolje (valgfritt)
Ca
½-1 ts salt
Ca
1 ss akasiehonning
Ca
2-3 ss nøytral olje, for eksempel rapsolje
Peanøtter
kan kjøpes mange ulike varianter. Ikke bruk saltede peanøtter, man vil heller
salte akkurat passe selv. Kjøpes peanøtter med skall skal de skrelles. Ta også
bort det brune skallet tett rundt nøtten. Hvis nøttene ikke er ristet er det
enklere å ta bort det brune skallet etter at de er ristet: forvarm ovnen til
200 grader. Legg nøttene utover og tørrist dem i ca 10 min. Vend på nøttene etter
ca 5 min. Når de er ristet gnis nøttene mot hverandre i et håndkle for å få
bort det innerste brune skallet.
Ha
nøttene i en food prosessor mens de
ennå er varme. Pulser nøttene i ca 1 minutt til de er grovhakket. Ønsker man cruncy peanøttsmør legger man noen
spiseskjeer av nøttene til sides nå. Kjør så resten nøttene med jevn fart i ca
1 minutt. Skrap ned fra kanten, og kjør i 1 minutt til. Gjenta enda en gang
hvis nødvendig. Ha i olje, honning og salt og kjør på sakte fart til alt er
godt blandet. Ha heller litt for lite salt og honning i første gangen og smak
heller til etter hvert. Ha i mer olje hvis peanøttsmøret ikke mykt nok. Bland til
slutt i de grovhakkede nøttene som ble lagt til sides for å lage et crunchy peanøttsmør.
Enkelt og godt! :-)
SvarSlett