Inspirert
av Trines Matblogg lagde jeg disse kjempegode og sunne havrebollene forrige
helg. Det blir mye sukker og godteri på en helg, så til kommende
fastelavnsfeiring tror jeg vi lager disse i stedet for de tradisjonelle
småbollene. Trines oppskrift finnes her: http://trinesmatblogg.no/2014/02/19/havreboller-med-rosiner/
Jeg
gjorde et par små endringer: brukte 50/50 med hvetemel og havremel, og kuttet
sukkeret helt. Istedet for å fylle med syltetøy og krem kommer jeg heller til å
smøre på kremost og legge friske jordbær eller bringebær på osten. Utrolig godt
det også.
Til
ca 30 boller:
450
g hvetemel
450
g havremel
5
dl melk
1
pk gjær
1
ts malt kardemomme
1/4
ts salt
1
egg
150
g smør
200
g rosiner
Legg
rosinene i varmt vann og la trekke i ca 20 minutter. Bland alt det tørre i en
stor bolle. Varm melken opp til ca 25-30 grader (etter anbefaling fra Trine: http://trinesmatblogg.no/baketips/).
Elt deigen godt, gjerne i en kjøkkenmaskin, i 5-10 minutter. Skjær smøret i
terninger og tilsett litt og litt i deigen mens man elter. La elte videre til
deigen slipper kantene på bollen. Sil godt av rosinene og fordel dem i deigen
til slutt. Sett til heving på et lunt sted og la heve til ca dobbel størrelse.
Ha
den hevede deigen på en melet flate og fordel deigen i 4 like store deler. Trill
ca 6-8 boller av hver av de fire emnene. Legg bollene på en stekeplate med bakepapir
og la etterheve i 35-40 minutter. Jeg etterhever alltid over vasken som er
halvfull av varmt vann, altså over damp.
Forvarm
ovnen til 225 grader. Pisk et egg og pensle bollene forsiktig før de haes i
ovnen. La steke i 10-12 minutter til de er fine og brune på toppen. Avkjøl på
rist.
For noen år siden lagde jeg kjøttboller som alternative fastelavensboller. Oppskrift på det finnes her: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2011/03/alternative-fastelavnsboller.html
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar