Jeg elsker blåbær, og jeg har spart
selvplukkede blåbær fra i fjor i fryseren til å lage en skikkelig
god pai av. Nå nærmer det seg ny blåbærsesong, så nå var det
virkelig på tide å lage denne paien. Blir ekstra god med
vaniljekrem i bunn, og taper seg heller ikke med is ved siden av!
Paibunn:
5
dl hvetemel
190
g kaldt smør
1
ts salt
1
ss sukker
1
eggeplomme
ca
1/2-1 dl isvann
Skjær
det kalde smøret i terninger. Mel, salt, sukker og smør kjøres i en
kjøkkenmaskin til alt er godt blandet. Ha i eggeplommen og
halvparten av vannet. Pulser maskinen til det er blandet, og ha i mer
isvann ved behov. Ikke bland for mye, bare pulsert maskinen. Pakk
deigen sammen og ha på plastfolie. La stå kjølig i minst 30 min.
Fin paiform med oppskrift! |
Kjevle
¾ av deigen 3-4 mm tynn. Ha i en smurt paiform. Stikk med en gaffel
i bunnen og legg et ark bakepapir over. Hell erter eller bønner over
papiret (for å tynge ned), og forstek bunnen på 200 grader i 20
min.
Vaniljekrem:
1
vaniljestang
5
eggeplommer
4
dl fløtemelk
2 ½
ss sukker
Kutt
vaniljestangen på langs og skrap utav frøene. Ha de sammen med
fløtemelken og sukkeret i en panne. Ha også stangen i melken. Varm
opp til kokepunktet. Eggeplommer piskes i en bolle. Når
vaniljemelken er varmet opp helles den i en tynn stråle over
eggeplommene mens man rører hele tiden. Ha alt tilbake i pannen og
varm forsiktig opp mens man rører hele tiden. Varm til sausen
tykner, men den bør ikke koke. Da blir den klumpete. Når den er
passe tykk kjøles kremen ned mens man rører av og til. Fjern
vaniljestangen.
Ha
krem i forstekt paibunn.
Blåbærfyll:
5-6
dl blåbær
4
ss melis
2
ss maismel eller potetmel
skallet
av ½ sitron
1
ts vaniljesukker
ca
1 ss smør
Bland
blåbær med melis, mel, revet sitronskall og vaniljesukker. Fordel
bærene over vaniljekremen. Fordel smøret i små klatter over
blåbærene.
Resten
av paideigen kjevles ut og legges i gitterform på toppen av paien.
Pensle med vann langs kanten for å forsegle. Jeg lagde også en
lang, tynn pølse av litt paideig som jeg la rundt hele kanten av
paien. På denne pyntet jeg senere med blomster og blader. Pensle
gitteret med en pisket eggeplomme. Stek paien på 175 grader i 40-60
min til fyllet begynner å boble.
Når
paien er helt avkjølt kan den pyntes med blomster og blader, eller
bare få et melisdryss!
Bladene ble laget av en bøyd colakork! |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar