En god betasuppe er perfekt påskemat.
Salt og varm etter lange turer i fjellet eller late dager i
hytteveggen. Perfekt også som trøstemat dersom været slår feil.
Er man heldig å ha fett etter pinnekjøttet (for eksempel i fryseren
fra jul slik som jeg) setter det ekstra god smak på kraften. Ellers
er det en god idé å koke kraft på benet i lammelåret og bruke det
som basis.
Både fårekjøtt og svin smaker godt i
suppen. For eksempel rester etter lammesteken eller pinnekjøtt. I
all enkelhet er også vanlig pølse absolutt godt nok.
Denne oppskriften skulle ideelt sett
hatt vekt som måleenhet på grønnsakene, men jeg har ikke veid opp
mens jeg lagde suppen. Jeg prøver å tenke på hvor mye hver spiser
av hver sort, og tilpasser etter beste evne. Blir som regel litt for
mye... Kjempegodt med supperester til lunsj dagen etter!
Til 4 personer:
6
poteter
4
gulrøtter
1
liten kålrabi
½
purre
1
løk
500
g pølse og/eller kjøtt
noen
håndfuller frosne erter
ellers
grønnsaker etter eget ønske
2 l
kjøttkraft eller 2 l vann og fett fra pinnekjøtt
laurbærblad
og timian
salt
og svart pepper
Ofte brukes også hele byggryn i betasuppe.
Grønnsaker
kuttes i noen lunde like store biter (eller «beter», derav navnet
«betasuppe»). Hell på kraft og kok opp. Ha i laurbærblad og
timian. Kok ca 15 min til grønnsakene er ferdige. Varm opp erter og
kjøtt/pølse, og smak til med salt og pepper helt til slutt.
Serveres
med flatbrød ved siden av, eller som min far gjør, smuldre
flattbrødet i suppen!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar