Jeg lengter etter sommeren. Varme dager der jeg ikke trenger å bruke alle kreftene mine på å få barna til å ta på seg strømpebukser, ullundertøy, støvler og regntøy. Hansker, lue, skjerf og fleece. Hvor ligger de hanskene du brukte i sted? Åååå, de søkk våte. "Jeg har glemt jakken min på skolen!" "Det er klumpete!" "Det kløøøøør!!!!"
Vinteren er
fin den, ikke misforstå meg, men når man bor uti havgapet på Vestlandet har man
lite ekte vinter. Og det er noe med det at når det er snø ute skjønner mine
søte små at de må kle godt på seg. Med en gang snøen forsvinner skjønner de
ikke (eller vil ikke skjønne) at halvarmet og småsko ikke passer når det er tre
grader og stiv kuling... Da er det bare å bruke det man har av overtalingsevne
og bestikkelser for å få på nok klær.
Og så
lengter jeg etter sommeren. Og når jeg skal hente tilbake litt energi liker jeg
å lage mat, eller smake på mat, eller skrive om mat slik som nå. Denne kaken
laget jeg i anledning første skoledag for minstemann i august. Det er en red
velvet-kake der jeg brukte blåbærbiola i stedet for surmelk eller kefir.
Blåbærbiola gjør kaken saftig og gir en friskt og god smak på sjokoladekaken.
Og så passet det fint med årstiden da vi ennå fant litt blåbær i skogen rundt
huset. Oppskriften er inspirert av bloggen Det søte liv, men jeg har tilpasset den
litt.
Kakebunn:
100 g mykt smør
3 dl sukker
2 store egg
2 dl Blåbærbiola
1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
1 ss kakao
1 ts eddik (gjerne bringebær- eller tranebæreddik)
1 ts natron
4,5 dl hvetemel
4 ss rød konditorfarge
100 g mykt smør
3 dl sukker
2 store egg
2 dl Blåbærbiola
1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
1 ss kakao
1 ts eddik (gjerne bringebær- eller tranebæreddik)
1 ts natron
4,5 dl hvetemel
4 ss rød konditorfarge
Smørkrem
100 g mykt smør
100 g myk margarin
Ca 300 g melis
1 ts vaniljeekstrakt eller -essens
1-2 ss melk
Begynn med kakebunnen og forvarm ovnen til 175 grader. Rør
mykt smør og sukker hvitt. Tilsett ett egg om gangen, og rør godt mellom
eggene. Ha i Biola og vaniljeekstrakt. Rør natron ut i eddik, og ha i
kakerøren. Ha i mel og kakao og rør til en glatt røre. Ha til slutt i
konditorfarge. Ha i smurt form, og stek kaken i ca 20-25 min til gjennomstekt. La
avkjøle på rist.
For å lage krem røres smør, margarin og melis lyst og
luftig. Ha i vaniljeekstrakt for god smak, og en spiseskje eller to med melk
for å gjøre kremen myk i konsistensen.
Jeg valgte å bare ha krem på toppen og på sidene av kaken, men
kaken kan deles i to og man kan ha krem mellom lagene også. Jeg skar av litt av
toppen på kaken før jeg tok krem på for å få den helt jevn og vannrett. Litt av
smulene fra toppen brukes til å pynte oppå kremen.
Da er det bare å nyte smaken av sommer og vente på
varmen....
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar