Krokankake
er en klassiker, en av de gode gamle som sto på repertoaret til min farmor. Krokankaken
er en ekte festkake som var obligatorisk i de fleste anledninger da jeg vokste
opp: bryllup, barnedåp, konfirmasjon og runde dager, anledninger der man var
mange samlet og man trengte flere kaker. Farmor fyller 85 i mai, og ga seg med
å bake for noen år siden. Siden har jeg ikke sett en hjemmelaget krokankake på
kakebordet. Det måtte gjøres noe med, for dette er en fantastisk god kake.
Kaken lages med bunn av sukkerbrød i flere lag, og mellom lagene fylles den med
en blanding av vaniljekrem og smørkrem. Kaken kalles også Astridkaken.
Oppskriften er min farmors, og jeg har gjort ørsmå
endringer: jeg bruker vaniljestang i kremen i stedet for vaniljesukker. Hun
pleide også bare dele kaken i to, har kremen mellom og på toppen, og strø
krokan oppå der igjen. Jeg ville ha tre lag kake med krem mellom, og krokan
rundt hele kaken (også på sidene). Derfor smører jeg bare smørkrem rundt hele
for at krokanen skal henge fast på sidene.
Kaken på bildene under er en kake i to etasjer. Det var mange
gjester i besøket denne ble servert og man trengte mye kake. Oppskriften er til
én kake laget i springform 24 cm i diameter.
Krokan:
1
ss smør
200
g sukker
200
g mandler
Mandler
finhakkes. Legg klar et ark med bakepapir på en flate som tåler varme. Smelt
smøret i en stekepanne, og rør i sukker og hakkede mandler. Trekk pannen til
siden når krokanen har fått en fin brunfarge. Hell over på bakepapiret og smør
utover. La avkjøle før krokanen knuses fint.
Sukkerbrødbunn:
4 egg
2 dl sukker
1 dl potetmel
1 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 dl sukker
1 dl potetmel
1 dl hvetemel
2 ts bakepulver
Visp egg og sukker til eggedosis. Vend
forsiktig i siktet mel og bakepulver. Hell røren i smurt form og stek på 190
grader i ca 35 min. Hvelv kaken direkte på en rist mens den ennå er i formen og
avkjøl slik. Ta ut av formen når den er kald og skal brukes.
Vaniljekrem:
3,5
dl kremfløte
1
vaniljestang
1
ss sukker
2
ss Maizenamel
1
eggeplommer
Snitt
vaniljestangen i to på langs og skrap utav frøene. Ha både frø og stang i
fløten. Kok opp, ta bort fra varmen og la trekke i 15 min. Ta utav
vaniljestangen. Tilsett sukker og Maizenamel og gi et nytt oppkok under
omrøring. Rør i eggeplommen og avkjøl til romtemperatur.
Smørkrem:
500
g smør
500
g melis
1
ts vaniljeekstrakt (valgfritt)
Romtemperert
smør røres lyst og luftig sammen med melisen. Del den ferdige smørkremen i to
like store porsjoner. Halvparten blandes med vaniljekremen. Pass på at begge
kremer har samme temperatur når de blandes sammen, ellers vil kremen skille
seg.
De to kremene må ha samme temperatur før de blandes sammen. |
Sammensetning
av kaken:
Sukkerbunnen
skal være helt avkjølt og tas ut av formen. Del bunnen i tre deler. Blandingen
av vaniljekrem og smørkrem fordels i lagene mellom bunnene. Legg på topplokket
av kaken.
Har
man vaniljeekstrakt gir det en ekstra god smak til smørkremen som smøres på
toppen og rundt kantene på kaken. Til slutt dekkes hele kaken med et tett lag
krokan.
![]() |
Stjerneskudd på kaken mens den serveres! |
Denne kaken bringer fram et godt barndoms minne. Min mormor pleide å bake den og jeg elsket denne kaken som barn. Den er fremdeles like god synes jeg :-)
SvarSlettIkke sant?? Burde ikke gå i glemmeboken!
SvarSlett