Matbloggsentralen
har for tiden en konkurranse gående med asado, altså chilensk grillfest, som
tema. En både utfordrende og inspirerende konkurranse med en fantastisk premie
til vinneren: tur for to til en chilensk vingård. Dette er en mulighet jeg ikke
kan la gå fra meg, og med besøk fra familie fra Amerika bød også anledningen
seg til å stelle i stand skikkelig grillfest. Når været bestemte seg for også å
være på vår side og bød på strålende sol ble denne siste sommerdagen en flott
opplevelse.
En asado
består av grillet kjøtt eller sjømat, godt tilbehør og ikke minst god vin eller
øl ved siden av. Råvarene som jeg valgte er gode, norske råvarer som er i
sesong akkurat nå. Hovedingrediensen denne gangen ble et helt grillet kje. Kjeet har jeg fått av en annen matelsker som
driver en liten gård. Jeg lånte grillhytten til mine foreldre og lot kjeet
rotere over kull i 8 timer. Fantastisk godt kjøtt. I tillegg ble det servert:
·Spekepølser som appetittvekker
· ramsløkmarinerte lammekoteletter
· helgrillet entrecôte
· skalldyrspyd
· pølser
· pai med rødbeter og geitost
· løk- og eplesalat
· tomatsalsa
· rødbetsalat med reker
· nybakte rundstykker
· poteter med tomatpesto
· ramsløkmarinerte lammekoteletter
· helgrillet entrecôte
· skalldyrspyd
· pølser
· pai med rødbeter og geitost
· løk- og eplesalat
· tomatsalsa
· rødbetsalat med reker
· nybakte rundstykker
· poteter med tomatpesto
Før vi
begynte på grillmåltiden fikk gjestene servert franske spekepølser kjøpt
på lokalt marked i Bedoin, Provence. Tre ulike pølser: en med oksekjøtt, en med
villsvin og en med and. Deilige smakfulle spekepølser som ikke metter for mye
før et stort grillmåltid.
Kjeet
gjorde jeg ikke noe særlig med før det ble grillet. Det ble gnidd godt med salt
og pepper, og penslet med nøytral olje underveis. Kjøttet er lyst og mørt og
passer sammen med friske salater. Utrolig gøy å tilbedere et helt kje som
kommer rett fra en gård, og som ikke har vært innom hele prosesserings-forhandler-butikk-kjeden.
Lammekotelettene
fikk en enkelt marinade laget av et glass ramsløk i olje tilsatt saften av en
halv sitron. Dette passer til 6-8 koteletter. La kotelettene marinere i 2-3
timer før kjøttet grilles først et lite minutt på hver side på sterk varme, så
videre 6-10 minutter, avhengig av tykkelsen, på indirekte varme på grillen. La
kotelettene hvile noen minutter før de serveres. Ha på salt og pepper før
servering.
Entrecôten
fikk en såkalt "dryrub" før den ble grillet hel. Det er en
krydderblanding bestående av
·
1 ts salt
·
1/2 ts pepper
·
1 ss paprikapulver
·
2 ts sukker
Kjøttet ble først
grillet på sterk varme på alle sider. Deretter satt jeg i et termometer og
grillet videre på indirekte varme til kjernetemperaturen nådde 58 grader. Dette
tok bortimot en time på et kjøttstykke på ca 800 gram. Kjøttet hvilte så i ca
20 minutter før jeg skar det opp i skiver og strødde på litt salt og pepper.
Skalldyrspyd
besto i all enkelhet av rå scampi og råe kamskjell. De ble først grillet bare
med nøytral olje. Etter at de var ferdige ble de penslet med hvitløkssmør. Pølsene
som ble servert var urøkte bratwurst og pomodoropølser fra lokal slakter.
Det beste
med en grillfest er mange ulike tilbehør og salater. Hva jeg lager kommer
alltid an på hva jeg finner av gode, ferske grønnsaker når jeg gjør innkjøp. Nå
er det mye å velge i og det mester er også norske råvarer for tiden. Nypoteter
er kjempegodt, og jeg elsker rødbeter. Liker også å bruke tomater på denne
årstiden, og så valgte jeg å lage en løksalat for å ha noe med mye smak som
matcher det smakfulle kjøttet.
En pai er
veldig godt som tilbehør på en grillfest, og til kje passer det jo flott med
en pai med rødbeter og geitost. Jeg fant en fin oppskrift på bloggen Munngodt
som finnes her: http://munngodt.wordpress.com/2011/11/22/pai-med-rodbeter-og-chevre/
Jeg brukte
ikke chrèvre, men en mer smuldrete geitost (også fra Frankrike) som jeg bare la
på toppen av rødbetene før jeg stekte paien som serveres lunken.
I tillegg
til paien lagde jeg tre salater. Oppskriftene følger under.
Tomatsalsa:
1 kg tomater
1-2 chili
1 stor løk
1 bunt/potte
koriander (eller persille)
Saften av
1/2 lime
2 ss
balsamico
Salt og
pepper
Vask
tomatene og fjern stammen. Skjær tomatene i små terninger. Finhakk løken, og
hakk koriander (jeg brukte persille siden en av gjestene virkelig ikke liker
koriander). Bland i limesaft og balsamico, og smak til med salt og pepper.
Løksalat:
4 store gule
løk
2 grønne
epler
3 ss hakket sylteagurk
1 dl creme fraiche
1 dl majones
1/2 dl saft
fra sylteagurk
salt (ca 1/2
ts) og pepper
Finhakk løk
og skjær epler i små terninger. Bland sammen med hakket sylteagurk. Bland creme
fraiche med majones og ha i saft fra sylteagurken. Smak til med salt og pepper.
Vend dressingen i salaten.
Rødbetsaltat
med reker
Resten av
rødbetene som ikke ble brukt i paien ble til en deilig og smakfull salat.
Ca 500 g
rødbeter
1 lite beger
reker
100 g spinat
2 vårløk
1 dl creme
fraiche
1 dl majones
saften fra
1/2 sitron
salt (ca 1/2
ts) og pepper
Kok
rødbetene møre og avkjøl. Skjær i terninger. La rekene renne godt av seg. Man
kan naturligvis også bruke ferske reker. Vask og tørk spinaten og grovhakk den.
Vårløk vaskes og skjæres i tynne skiver. Bland alt sammen. Bland creme fraiche
med majones og ha i saften fra en halv sitron. Smak til med salt og pepper.
Vend dressingen i salaten.
Poteter
kokes eller bakes i ovn med skall. Bland med tomatpesto, helst hjemmelaget, men
fra glass er også ok. Jeg lagde også rundstykker, gode festrundstykker
med melk, egg og mye smør. For å gi dem et norsk preg brukte jeg både havremel
og emmer i tillegg til hvetemel.
Dette ble
litt av et måltid med mange ulike retter. Jeg fikk heldigvis god hjelp fra
familien underveis. Alt tilbehøret kan gjøres klar på forhånd, slik at man kan fokusere
på grillingen før man skal sette seg til bords. Jeg grillet litt av alt om
gangen og serverte etter hvert som det ble ferdig. Det kan være lurt å skjære koteletter
og pølser opp i mindre biter slik at man kan forsyne seg av mye forskjellig.
Min egen vri
på norsk-chilensk grillfest ble et fantastisk måltid. Når grillingen først er
unnagjort kan man sette seg ned og kose seg så lenge det er mat og vin på
bordet. Jeg hadde laget mye mat, så det rakk en god stund, og ble til en
særdeles hyggelig familiesammenkomst en varm sensommerdag.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar